Quantcast
Channel: gebelik | Kadınlar Kulübü
Viewing all 239 articles
Browse latest View live

Doğum Sonrası Yüzde Lekeler Nasıl Geçer?

$
0
0

Doğum sonrası lekelenen yüzü güzelleştirme yolları arasında en önemlisi güneşle teması kesmektir. Doğum sonrası yüzde lekeler nasıl geçer? Eğer güneşe çıkılacaksa mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır. Hamilelikte ortaya çıkan bu lekelere hormonal değişimlerin neden olduğu unutulmamalıdır. Hamilelikte hormonların hızla değişimi cilde de yansır. Bu nedenle hamilelikte cilt lekelerinin olması doğaldır. Hamilelik lekelerinden kurtulanlar güneş ışığı ile temasın lekeleri arttırdığını tescillemiştir.

Doğum Sonrası Yüzde Lekeler Nasıl Kapatılır?

Hamilelik lekelerini makyajla kapatmak, cilt yüzeyinde herhangi bir iltihap yoksa zararsızdır. Çoğu zaman yaşlılık lekelerine benzer tarzda kahverengi renk değişimlerinden ibaret olan lekeler, makyajla kapatıldığında artış göstermez.

Lekelerin çıkış yerleri çoğu zaman yüz olmakla birlikte boyun ve karın bölgesine, göğüs dekoltesine de uzandığı görülebilir. Bunun yanında bu lekeler yalnızca hamileliğe özgü değildir. Hormonların değişimini tetikleyen gebelik kontrol hapları kullanımı gibi durumların varlığında da bu lekelenmeler görülebilmektedir.

Doğum Sonrası Yüzde Lekeler
Doğum Sonrası Yüzde Lekeler

Hamilelik Lekelerinin Tedavisi

Hamilelik lekeleri nasıl geçer sorusunun yanıtı şu şekillerde verilebilmektedir:

  • Beyazlatıcı Kremler: Bu kremlerin kullanımı cildi beyazlatır ve lekelerin kapatılmasına yardımcı olur.
  • Bitkisel Karışımlar: Hamilelik lekelerini gidermede az da olsa etkisi olan bitkisel kürler, annenin emzirmesi durumunda mutlaka doktora danışılarak kullanılmalıdır.
  • Peeling ve Lazer: Hamilelik lekelerini gidermede en kalıcı yöntem olarak lazer görülmektedir. Ancak işinin ehli yerlerde yapılması, cilt yanması ve cilt kanseri gibi olumsuz durumları ortadan kaldırması açısından önemlidir.

 

İlgili Konular;


Gebelikte TSH Yüksekliği Nasıl Düşürülür? Normal TSH Değerleri

$
0
0

Gebelikte TSH yüksekliği nedenlerinin başında gebelik döneminde vücuda salgılanan östrojen ve insan koryonik gonadotropin yani kısaca HCG hormonlarının kana karışmasıdır. Bu hormonlar kana karıştığında TSH seviyesinde düşüş ya da yükseliş gözlemlenebilmektedir. HCG hormonunun vücutta oluşturduğu etki TSH hormonuna benzediği için tiroid hormonunu arttırabilir ya da ters bir etki oluşturarak tiroid hormonunun olması gerekenden çok daha yüksek ya da az salgılanmasına sebep olabilir.

Gebelik döneminde TSH yüksekliğinin düşülebilmesi için uygulanan tedaviler özenle seçilmekte ve bebeğin sağlığını tehlikeye atmayacak yollara gidilmektedir. Genel olarak ilaç tedavisi ile TSH yüksekliğinin düşürülmesi mümkün olmaktadır.

Gebelik Döneminde Normal TSH Değerleri

Gebelikte TSH normal değerleri, gebeliğin üç farklı dönemine göre değişiklik göstermektedir. Bu değerler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Hamileliğin birinci, ikinci ve üçüncü ayları birinci trimester olarak adlandırılır ve bu dönemde 2.5 mlU/ L’den daha düşük değerler normal kabul edilir.
  • Hamileliğin dördüncü, beşinci ve altıncı ayları ikinci trimester olarak adlandırılır ve bu dönemde 3 mlU/ L’den daha düşük değerler normal kabul edilir.
  • Hamileliğin yedinci, sekizinci ve dokuzuncu ayları üçüncü trimester olarak adlandırılır ve bu dönemde 3 mlU/ L’den daha düşük değerler normal kabul edilir.
Gebelikte TSH Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Gebelik Döneminde TSH Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

TSH yüksekliği gebelik döneminde farklı nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Yüksek iyot seviyeleri
  • Genetik olarak
  • Tiroitlerin genişlemesi ya da şişmesi
  • Yumurtalık guatrı
  • Tiroit bezlerinin çevresinde meydana gelen enfeksiyonlar
  • Gebelikte geçici tirotoksikozu
  • Bazı ilaçların yan etkisi
Hamilelikte TSH yüksekliği
Gebelikte TSH yüksekliği

Gebelik Döneminde TSH Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Gebelik döneminde TSH yüksekliği belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Zayıflama
  • Kabızlık
  • İshal
  • Mide bulantısı
  • Titreme
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Yüksek tansiyon
  • Baş ağrısı
  • Huzursuzluk
  • Aşırı derecede terleme
  • Sinirlilik hali
  • Boyunda ağrıya neden olan beze

İlgili Konular;

6 Hamilelik Belirtisi Nedir? Kasık Ağrısı Nasıl Olur?

$
0
0

Hamileliğin belirtisi olarak gösterilebilecek ilk şey reglinin gecikmesidir. Fakat yalnızca adet gecikmesi ile hamilelik anlaşılamaz. Farklı nedenlerden dolayı da regli kanaması olmayabilir. Bunun yanı sıra mide bulantısı da yine bir hamilelik belirtisidir. Gebe kalan pek çok kadın hamileliğinin başlangıcında mide bulantısı ve kusma şikayetleri yaşar. Hamilelik belirtileri akıntı da olabilir. Kanamalar ve hafif lekeli akıntılar hamilelik döneminin başlangıcında olabilir. Bunların dışında hamilelik belirtileri ise şunlardır:

Hamilelik Belirtileri

  1. Baş dönmesi,
  2. Sürekli olarak yorgunluk hissetme ve uyuma,
  3. Kabızlık,
  4. Ciltte yaşanan bazı lekelenme gibi problemler,
  5. Sık idrara çıkma,
  6. Kokuya karşı hassaslaşma.

Gebelik Belirtilerinin Başlama Zamanı

Gebelik belirtileri ne zaman başlar sorusunun cevabı hamileliğin ilk haftalarıdır. Gebeliğin başladığı ilk haftadan itibaren hamilelik belirtileri de ortaya çımaya başlar. Fakat bu belirtilerin ortaya çıkışı kişiden kişiye göre değişebilir. Bazı kişilerde uzun süre hiçbir belirti olmayabilir. Ayrıca her bir kadında farklı hamilelik belirtisi de olabilir.

hamilelik belirtileri

Kasık Ağrısının Diğer Nedenleri Nelerdir?

Kasık ağrılarının temel nedenlerinden bir tanesi hamileliktir. Hamilelikte kasık ağrıları sıklıkla yaşanır. Bu ağrılar da geleneksel hamilelik belirtilerinden bir tanesidir. Fakat kasık ağrısının tek nedeni hamilelik olmayabilir. Regli döneminde de kasık ağrıları çok şiddetli olabilir. Ayrıca yumurtalıklarda kist varsa bu da ağrıya sebebiyet verebilir. Bu yüzden kasık ağrısı yaşayan kişilerin diğer belirtileri de takip etmesi gereklidir.

Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Hamilelik testi iki şekilde yapılabilir. Bunlardan bir tanesi idrar testi bir diğer ise kan testidir. Evde hamilelik testi yapmak isteyen kişiler idrar testine başvurmalıdır. Hastanelerde ise kan testi yapılır. İdrar testinde yanılma payı daha yüksektir. Bu yüzden de hastaneye gelinerek kan testinin yapılması tavsiye edilir.

Hamilelik Belirtileri İle İlgili Diğer Konular;

Bilinmeyen Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

$
0
0

Bilinmeyen hamilelik belirtileri yazımızda sizlerle… Hamilelik belirtileri genel manada aynı türde olmakta ve herkes tarafından bilinmektedir. Fakat alışılmışın dışında olan, hatta farkına bile varılmayan hamilelik belirtileri bulunmaktadır. Geleneksel hamilelik belirtilerinden farklı olarak, kendisini gösterebilmekte olan enteresan hamilelik belirtileri bulunmaktadır.

Klasik Hamilelik Belirtileri

Bilinen hamilelik belirtileri, herkes tarafından ezberlenmiş olan durumlardır. Klasik hamilelik belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  1. Adet gecikmesi,
  2. Mide bulantısı,
  3. Koku hassasiyeti,
  4. Baş dönmesi,
  5. Kusma,
  6. Yorgunluk,
  7. Göğüslerde büyüme hassaslaşma,
  8. Akıntı,
  9. Bayılma,
  10. Vücut ısısının değişmesi,
  11. İştahın artması,
  12. Kasıkta batma, ağrı ve şişkinlik oluşması,
  13. Aşermek,
  14. Çeşitli yiyeceklerin tadından ve kokusundan tiksinmek,
  15. Sık sık tuvalete çıkma,
  16. Cinsel isteğin artması,
  17. Ruh hali ve duygularda değişiklik oluşması,
  18. Kabızlık,
  19. Midede yanma oluşumu,
  20. Bel ağrısı,
  21. Hafif kanama oluşumu,
  22. İdrar renginde değişiklik oluşması.
Hamilelik Belirtileri

Bilinmeyen Hamilelik Belirtileri

Hamileliğin farklı belirtileri, çoğu zaman anne adayları tarafından anlaşılamamaktadır. Alışılanın dışında kalan, farklı hamilelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Burnun tıkanması ya da sürekli olarak akması,
  2. Sürekli olarak terlemek,
  3. Tükürük salgısının fazlalaşması,
  4. Göğüs uçlarının genişleyerek koyu bir renk alması,
  5. Ayakların şişmesi ve ayakkabıların olmaması,
  6. Karışık rüyalar görmek,
  7. Sürekli uyku halinde olmak ve uyku ihtiyacının artması,
  8. Sürekli olarak tuvalete çıkmak,
  9. Kedi ve köpek gibi evcil hayvanların normalden daha ilgili davranmaya başlaması,
  10. Ciltte renk eşitsizliklerinin meydana gelmesi,
  11. Midede ekşime oluşması,
  12. Sık sık gaz kaçırmak.

Bu belirtiler tek başına hamileliğin kesin habercisi sayılmasa da birkaç tanesinin bir arada olması, hamilelik ihtimalini yükseltmektedir.

Hamilelik Belirtileri İle İlgili Diğer Konular;

Erken Gebelik Belirtileri Nelerdir? Ne Zaman Başlar?

$
0
0

Erken gebelik belirtileri başlaması kişilerin vücuduna göre değişkenlik gösterir. Vücutta içten ilk haftadan itibaren ciddi değişimler yaşansa da çoğu kişi tarafından anlaşılmaya bilir.

Hamilelik İlk Hafta Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik belirtileri ilk hafta itibari ile gözükebilir. Ancak herkesin vücudu aynı zamanda aynı tepkileri vermez. Her kadının vücudu kendine özgü olduğundan geleneksel hamilelik belirtileri dışında da belirtiler ile karşılaşılabilir.

En yaygın olarak karşılaşılan hamilelik belirtileri ise şu şekildedir;

  • Adet gecikmesi (İlk andan itibaren)
  • Mide bulantısı ve kusma (6. Haftasından itibaren)
  • Göğüslerde ağrı ve hassasiyet (İlk andan itibaren)
  • Ani duygu değişiklikleri (İlk andan itibaren)
  • Baş dönmesi (İlk haftadan itibaren)
  • Kanama – ufak lekelenme (İlk haftadan itibaren)
  • Sıklıkla tuvalete çıkma ihtiyacı
  • Kokulara karşı aşırı hassasiyet

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Yüzde yüz hamilelik belirtileri vücutta görülmeye başlansa da kesin olarak hamilelik testi ile anlaşılır. Testi yapmak isteyenler ilk olarak adet takvimlerini kontrol etmelidir. Bunun yanında yukarıdaki belirtiler de gözleniyorsa hamilelik testini evde veya hastanelerde yaptırabilirler.

Gebelik Testi
hamilelik testi nasıl yapılır

Evde yapılan testte daha doğru sonuç için bir iki hafta arayla tekrarlamalısınız. Ancak en kesin sonuç için hastanelerde hamilelik testi yaptırmalısınız. Dilerseniz Eczaneye Gitmeden Hamilelik Testi makalemizden faydalanabilirsiniz.

Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Erken gebelik testini sabah uygulamalısınız. En iyi sonucu sabah vermektedir. Sabah ilk önce idrarınızı plastik bir kap veya kaseye koyun. Şerit testi alıp idrar koyduğunuz kabın içine koyun ve 5 dakika beklemelisiniz. Regl bir gün geçikme var ise bu test yüzde doksan doğru çıkar. Kesin sonuç için mutlaka kan tahlili yaptırın.

Hamilelik ve Gebelik Testi Markaları ve Fiyatları

Predictor Gebelik Testi
Predictior Gebelik Testi Fiyat 2019: 20.00 TL
Piyasada kaliteli olarak bilinen ve fiyatı 2019 itibari ile 17.90 TL olan Predictor gebelik testini yapmak için, test çubuğunun ucunda bulunan emici kısma idrar denk gelecek şekilde tutabilir ya da temiz bir kaba idrarınızı yaptıktan sonra çubuğu o kaba batırabilirsiniz. Ardından 3 dakika bekledikten sonra eğer sonuç penceresinde 2 pembe çizgi görüyorsanız hamilesinizdir. Bir çizgi diğerine göre daha soluk olsa bile testin pozitif olduğu anlamına gelir. Eğer bir pembe çizgi varsa hamile değilsin demektir.

Önemli Bilgi : Çıkacak olan ikinci çizgi 3 dk içerisinde çıkması gerekmektedir. Daha sonradan çıkan çizgilerin geçerliliği yoktur.

Diğer markalar ve hamilelik testi fiyatları için kaynak linkine tıklayın.

https://www.kadinlarkulubu.com/forum/threads/gebelik-testi-markalari-ve-2019-fiyatlari-evde-gebelik-testi-ne-zaman-yapilmali.1114392/

Gebelik testinde tek çizgi ne anlama gelir?

Adet döneminiz geçikmiş ise hamile olma ihtimalinizin ilk göstergesidir.

Evde hamilelik testi yaptınız ve sonuç 1 çizgi ise negatiftir. Gebe değilsinizdir. Eğer 2 çizgi ise pozitif olur. Gebe olduğunuzu gösterir.

Erken Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk 4-5 haftası ciddi belirtiler gözlenmektedir.

Erken Hamilelik Belirtileri
Erken Gebelik Belirtileri

1. Adetinizin gecikmesi

Bu belirti muhtemelen en kesin olan belirtidir. Bazı anne adayları adet dönemlerinde oldukça açık renkte bir kanama yaşayabilirler, bu normal adet süreci gibi değildir ve muhtemel gebeliğin bir habercisi olabilir.

2. Kendini hamile hissetmek

Bu erken belirti belki de şu an bu yazıyı okuyor olmanızın da bir nedeni olabilir. Birçok anne adayı hamile olup olmadığına dair bir önseziye sahip olur ve önsezinin sıklıkla doğru çıktığı kanıtlanmıştır.

Birden bire kendinizi farklı hissetmeye başlamış olabilirsiniz, mesela kendinizi daha yorgun hissediyor olabilir ya da zaman zaman iç bulantıları, hafif baş dönmeleri ya da stres, aşırı duygu değişimleri yaşıyor olabilirsiniz. Bunların yanı sıra kabızlık şikayetiniz olabilir ya da tuvalete eskisine göre daha sık çıkıyor olabilirsiniz. Bunlar da muhtemel bir gebeliğin habercisi olabilirler.

3. Göğüslerde hassasiyet

Gebeliğin göze çarpan en erken belirtilerinden bir tanesi de şişmiş, hassas ve de bir dereceye kadar ağrıyan göğüslerdir. Bu belirtiyi uykuya dalmadan evvel sağa sola dönerken ya da giyinirken, banyo yaparken hissedebilirsiniz.

Hamile kaldığınızda vücudunuz süt üretimi için ya da emzirme için kendisini hazırlamaya başlar. Buna ek olarak göğüslerde hassasiyet, şişme, göğüs uçlarında acıma ya da ekstra hassasiyet. Bazı anne adaylarımız göğüs uçlarında renk değişikliği de yaşarlar.

4. Yorgunluk

En erken gebelik belirtilerinden bir diğeri de aniden baş göstermeye başlayan aşırı yorgunluk hissidir. Yatağa daha erken girmeye başlayabilir ya da sabahları yataktan kalkmak daha zor gelmeye başlayabilir. Eğer çalışıyorsanız öğlene doğru iyice artan bir yorgunluk ve uyku hali yaşayabilirsiniz.

Yaptığınız en küçük bir aktivite ya da hareket gücünüzün tükenmesine neden olup tansiyonunuzun düşmesine ya da kendinizi halsiz hissetmenize neden olabilir.

5. Sık sık tuvalete çıkmak

Diğer bir önemli belirti de tuvalete çıkma sıklığında oluşan artıştır. İş arkadaşlarınızın ya da etrafınızdaki kimselerin gözüne de çarpacak kadar artabilir bu sıklık. Bunu söylemek istemezdik ama bu durum bazen dokuz ay boyunca devam edebiliyor.

6. Mide bulantısı

Gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan diğer bir durum da mide bulantısıdır. Mideniz aşırı derecede bulanabilir hatta hiç ummadığınız bir anda çıkarabilirsiniz. Bu erken belirti gebeliğin ilk haftasında da baş gösterebilir. Bazı anne adaylarımız bu problemi yalnızca sabahları deneyimlerken diğer bir kısım için bu durum bütün gün sürebilir.

7. Baş dönmesi ve bayılma

Diğer bir erken hamilelik belirtisi ise baş dönmesi hissidir. Bir müddet ayakta durduktan sonra, market alışverişinde kuyrukta beklerken, oturup da birden ayağa kalktığınızda baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bu durum uterusun şişip bacaklarınızdaki damarlara baskı yapmasından kaynaklı olarak tansiyonunuzun düşmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

8. İştahın açılması ya da bazı yiyeceklerden tiksinme

Hamileliğin diğer bir işareti de anne adaylarımızın iştahında oluşan açılmadır. Aşerme durumu da oluşup mevsimsiz meyve ya da sebzeleri yemek isteyebilirler. Diğer yandan bunun tersi olarak bazı anne adaylarımız da çok sevdiği yiyeceklere karşı tiksinme ve iğrenme yaşayabilirler.

9. Kokulara karşı hassasiyet

Anne adaylarımızın bir kısmında sıklıkla göze çarpan diğer bir belirti de kokulara karşı oluşan aşırı hassasiyettir. Her hangi bir yiyecek kokusu ya da parfüm kokusu aşırı derecede rahatsız edebilir ya da mide bulantısına sebep olabilir.

10. Mide ekşimesi ve/veya kabızlık

Bu problemin sebebi uterisin şişmeye başlayıp mideye baskı yapmasıdır. Aynı zamanda vücudunuzda artan hormon seviyeleri de hazmı yavaşlatabilir. Bu süreçte doktor gözetiminde ek vitaminler almanız gelişmekte olan bebeğiniz için faydalı olabilir. Yine kısa aralıklara sık sık yemek yemeniz de bu sıkıntıların azalmasına katkıda bulunabilir.

11. Ruh halinde oluşan değişimler

Vücudunuzda oluşan hormonsal değişimlere bağlı olarak ruh halinizde de bir takım değişiklikler oluşabilir. Bir anda sinirlenebilir ya da strese girebilirsiniz. Bir an kahkahalar atarken hemen ardından duygulanıp ağlayabilir ya da aşırı heyecanlanma yaşayabilirsiniz. Bütün bunlar oldukça normaldir ve muhtemel gebelik belirtileridir.

12. Artan vücut ısısı

Vücutta oluşan ısı artışı da hamileliğin önemli belirtilerinden bir tanesidir. Hafif ateşleniyor gibi hissedebilirsiniz ve soğuk algınlığı olduğunu düşünebilirsiniz. Bu yüzden hamile kalma sürecinde iseniz vücut ısınızda oluşan artışları takip edebilirsiniz. Uzun süre devam eden aşırı ateşlenme gibi durumlarda doktorunuza başvurmanızı öneririz.

İlgili Konular;

Hamilelikte Panik Atak Ve Tedavisi

$
0
0

Kadınlar kulübü editörleri olarak araştırdık hamilelikte panik atak ve tedavisi makalemizi hazırladık. Hamilelikte panik atak yaşayanlar bunun ne kötü bir illet olduğunu iyi bilirler.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak geçirdiğinizi gösteren sebepler birdenbire kendini gösterebilir. Giderek daha da şiddetli hale gelen bu belirtiler 10 dakika içerisinde şiddeti artarak en yoğun hale gelir. Ortalama on dakika ile yarım saat arası maruz kalınan bu şiddetli belirtiler kendiliğinden geçer. Panik atak belirtileri şunlardır;

  • Göğüste meydana gelen sancı ve sıkışma hissi
  • Kalbin hızlı artması ve çarpıntı
  • Anlık yaşanan terleme, nefesin kesilmesi
  • Karnın ağrıması ve bulantı hissi
  • Bazı bölgelerde uyuşma
  • Nefes almakta zorlanma
  • Kontrolü kaybetme hissi
  • Ölüm hissi
  • Üşüme, titreme ya da ateş hissetme

Panik Atak Nasıl Oluşur?

Panik atak başlangıcı ilk atak ile başlar. Göğüste meydana gelen sancı, kalpte çarpıntı, nefes almada zorluk gibi nedenlerden dolayı kişi kalp krizi ya da felç geçirmekte olduğunu düşünerek ölüm korkusuna kapılabilir. Kendini ya da çevredeki bazı şeylerin değişmiş ve tuhaf olduğu hissiyatına kapılan hasta kontrolünü kaybederek çıldırdığını düşünebilir. Hastaneye gidildiğinde ise gerekli kontroller yapılarak sakinleştirici iğne ile hasta sakinleştirilir.

Gebelikte anksiyete ve panik atak
Gebelikte anksiyete ve panik atak

Panik Atak Nasıl Geçer?

Panik atak tedavisi için en sık kullanılan yöntemler şöyledir;

  • İlaç tedavisi
  • Nefes egzersizleri
  • Alkol ve uyuşturucudan uzak durmak
  • Psikoterapi (konuşma tedavisi)
  • Spor yapmak

Panik atak geçiren kişiler belirttiğimiz tedavi yöntemlerini uygulayarak ataklarda %70’e azalmalar yaşayacaklardır.

Gebelikte panik atak sık rastlanılan bir rahatsızlıktır, şayet zamanında tedavi edilmezse ilerleyip, başa çıkılmaz hale gelebilir.  Aşağıda hamilelikte panik atak belirtileri nelerdir yazımızdan panik atak olup olmadığınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz, fakat tabi ki en doğru teşhis doktor tarafından konulur.

Panik atak gibi anksiyete hastalıklar genellikle stres kaynaklıdır ve beyinde bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterir. Hamile bir kadın gebeliği boyunca şayet sağlığına dikkat etmezse panik atak gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir.

Hamilelikte Panik Atak Belirtileri

  • Aşırı kalp çarpıntısı
  • Uyuşma, hissizlik, duygusuzluk modu
  • Aşırı terleme
  • Nefes problemleri
  • Yüksek kan basıncı

Bunlar panik atak belirtileridir, şayet önlem alınmazsa iş daha da büyür.

hamilelikte panik atak
hamilelikte panik atak tedavisi

Hamilelikte Panik Atak Tedavisi

Sizlere hamilelikte patik atak tedavisi için bir kaç öneride bulunacağız.

Nefes Egzersizleri

Elinizi karnınıza koyun, gözlerinizi kapatın ve yavaş yavaş derin nefesler alın. Nefes alırken, mide kaslarınızın daraldığını ve ardından gevşediğini hissedin. Derin nefes alma, sakinleşmenize ve normale dönmenize yardımcı olacaktır. Hatta panik atakla mücadele eden bir gebeyseniz, yoga egzersizleri yapmanızı tavsiye ederiz. Yoga rahatlamanızı, panik ataktan kurtulmanızı sağlayacaktır.

Beslenme

Günlük diyetiniz meyve sebze ve özellikle protein açısından zengin olsun.
Protein ağırlıklı beslenme sinirleri yatıştırarak, bedeninizi rahatlatacaktır.
Hatta en iyisi bir diyetisyene başvurun ve beraber günlük yemek listesi oluşturun.

Spor

Sporun faydası saymakla bitmez. Kilo kontrolü sağlar, stresi alır, özgüveni artırır vb. Gebelikte size uygun yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi egzersizler
panik atakla başa çıkmakta oldukça etkilidir. Egzersiz sinirleri ve kasları kuvvetlendirir, böylece beden ruhsal hastalıkların üstesinden daha kolay gelir. Hamilelikte Hangi Sporlar Yapılmalıdır? yazımıza göz atabilirsiniz.

Konuşmak

İlerlemiş panik atak anne adayında depresyona neden olur, bu da anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokar. Hamilelikte konuşmak, sevdiklerimizle zaman geçirmek, ruhsal sıkıntılar yaşamamanın en iyi yollarındandır.
Sevdiğiniz, size iyi gelen kişilerle buluşun, onlarla keyifli vakitler geçirin.

En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

$
0
0

Acaba hamile miyim? diye şüpheleriniz mi var? ilk hamilelik belirtileri nelerdir? makalemizde erken gebelik belirtilerine yer verdik.

En Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Hamilelik belirtilerinin ortaya çıkması ilk iki haftadan itibaren olabilir. Her kadın hamileliği aynı şekilde yaşamaz. Bazı kadınlar hiç mide bulantısı yaşamazken diğer kadınlar ise gebelik döneminde yoğun mide rahatsızlıkları yaşayabilir. Aynı şekilde hamilelik belirtilerinin ortaya çıkması bir olmayabilir.

Fakat hamilelik belirtisi ne zaman başlar diye merak eden kişilere söylenebilecek şey gebeliğin hemen ardından başlayabileceğidir. Bu ilk belirti de herkes de aynı olacak diye bir şey yok. Hamilelik döneminin başlangıcında kadınlarda farklı belirtiler ortaya çıkabilir.

Gebeliğin İlk Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk ve en önemli belirtisi reglinin gecikmesidir. Ayrıca mide bulantısı da yine en sık rastlanan hamilelik belirtisidir. Bunların dışında hamilelik belirtisi ilk haftadan farklı şekillerde de ortaya çıkabilir. Örneğin sık idrara çıkma bir hamilelik göstergesi olabilir. Ayrıca pek çok kadın gebeliğinin başında yoğun duygusal değişimler de yaşayabilir.

Bir anda duygusallaşma ya da bir anda mutlu olma gibi duygu değişimleri de hamileliğe işaret olabilir. Bunların yanı sıra hamilelik belirtisi olarak gösterilebilecek bir başka şey ise iştahın açılmasıdır. Sebepsiz yere eskisine göre çok daha fazla yemeğe başlamak hamilelik şüphesi anlamına gelebilir. Hamilelik belirtisi kasık ağrısı şeklinde de ortaya çıkabilir.

En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (1)

Yorgunluk

Kendinizi son zamanlarda hiç olmadığınız kadar yorgun mu hissediyorsunuz? Hormon düzeylerindeki artış nedeniyle çoğu kadın hamileliğin ilk zamanlarında kendini çok halsiz ve tükenmiş hisseder, bu durum en önemli erken gebelik belirtilerindendir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (2)

Nefes Darlığı

Nefes darlığı sorununuz var mı, yahut hemen nefes nefese mi kalıyorsunuz? Büyüyen fetüsün de oksijene ihtiyacı olduğundan, soluduğunuz havayı sizinle paylaşacaktır ve bu durum doğum yapmanıza kadar devam edecektir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (3)

Baş Dönmesi ve Bayılma

Baş dönmesi ve bayılma da kimi kadınlarda görülebilen hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alır. Şayet gebe değilseniz düşük kan şekeri ve düşük kan basıncı nedeniyle de bunlar meydana gelebilir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (4)

Gögüslerde Hassasiyet

Göğüslerinizi kontrol ederek de gebe olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
Hamilelikle birlikte göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk meydana gelir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (5)

Kramp ve şişkinlik yaşanması!

Gebeliğin bu çok erken belirtisinde aynı hayz zamanınızdaki gibi şişkinlik yaşarsınız.
Bu deneyim, ay başınızın yaklaştığı yahut hamile olduğunuz anlamına gelebilir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (6)

Baş Ağrısı

Hamileliliğin ilk dönemlerinde, hormonların yol aştığı düşünülen, baş ağrısı nöbetleriyle karşılaşabilirsiniz.

Sırt Ağrıları

Sırt ağrıları yaşıyor musunuz? Şimdiye kadar sırt ağrısı nedir bilmeyen siz de ani sırt ağrıları başladıysa gebe olabilirsiniz!

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (10)

Vajinal Lekelenmeler

Hafif vajinal kanama rahim astarı içine döllenmiş yumurtanın implantasyonundan kaynaklanabilir. Birçok kadın bunu hayz kanı ile karıştırabilir fakat bu lekelenme gebelik göstergelerinden biridir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (9)


Ani ruh hali değişiklikleri

Hamilelikle birlikte hormonlarda büyük değişim yaşanır ve bu durum ruh halinize de yansır, kızılmayacak şeye sinirlenebilir, küçük bir şeyden mutlu olabilirsiniz.
Bulantı ve kusma gebeliğin ilk aylarında sıkça görülen bir haldir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (11)

Sık idrara çıkma

Normalden daha fazla idrara çıkmanın da hamileliğin bir işareti olabileceğini unutmayın.Sık idrara çıkma böbrekler tarafından işlenen ve mesanede biten kan ve diğer vücut sıvılarında artış nedeniyle meydana gelir.Hamilelikte ay geçtikçe bu sorunu daha sık yaşayabilirsiniz.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (8)

Adet Görmeme

Düzenli adet gören biriyseniz ne zaman hayz olacağınızı aşağı yukarı tahmin edersiniz o ayki adetiniz geciktiyse, gebe kalmış olabilirsiniz, istisnai olarak, hamileyken de gebelik yaşayabilirsiniz.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (12)

Aşerme

Normal yemek yemeye devam ettiğiniz halde durup dururken canınınız bazı gıdaları mı çekiyor? Aşerme de gebelik belirtileri arasında yer alır.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (13)

Kokuya karşı normalden daha fazla duyarlılık başladıysa, herhangi bir koku sizi hemen rahatsız ediyorsa, bu durum da artan östrojenden dolayı oluşan, erken gebelik belirtilerindendir.

en_erken_hamilelik_belirtileri_nelerdir (14)

Vücut ısısında meydana gelen artış da hamileliğin belirtilerindendir.



Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Kendisinde herhangi bir hamilelik belirtisi olan kişiler istediği zaman hamilelik testi yapabilir. Evde test yapmak isteyen kişiler eczaneden hamilelik testi alabilir ve idrar yoluyla testini yapabilir. Fakat bu testin tam olarak güvenilir olabilmesi için 1 hafta sonra yeniden tekrarlanması gereklidir. Dilerseniz bir önceki konumuz Eczaneye Gitmeden Hamilelik Testi için bakabilirsiniz.

Daha net bir sonuç alabilmek için ise hastaneye başvurulmalıdır. Hastanede yapılacak olan kan testi daha hızlı ve daha net bir sonuç vermektedir.

Bu gibi belirtiler yaşıyorsanız, gebelik testi ile hamile olup olmadığınızı kesin olarak öğrenebilirsiniz. Dilerseniz bir önceki konumuz Evde Karbonatla Hamilelik Testi göz atabilirsiniz.

İlgili Konular

Hamilelikte Bulantı Ve Kusma Nasıl Geçer?

$
0
0

Hamilelikte bulantı ve kusma gebelikte sıkça görülen ve anne adayını çok rahatsız eden sağlık sorunları arasında yer alır. Hamilelikte kusma nasıl önlenir? makalemizde hamilelikte bulantı ve kusma nasıl geçer? konusu hakkında bilgiler verdik.

Gebelik sırasında mide bulantısı ve kusmanın kesin nedeni hala bilinmemektedir. Ancak, vücutta yaşanan hızlı hormonal değişimler mide kaslarına etki ederek hamilelikte bulantı ve kusmaya yol açtığı düşünülmektedir.

Hamilelikte Bulantı Nasıl Geçer? 10 Yöntem

Bazı kokular, bazı gıdalar, yorgunluk, stres, anksiyete, hassas mide ve vitamin veya mineral eksiklikleri de kusmaya yol açan etmenlerdendir.

hamilelikte_kusma_nasil_onlenir (1)

Su Tüketmek

Özellikle hamilelik sırasında, mide bulantısı ve kusma için en iyi ilaç sudur. Gebeliği boyunca her saat başı 1 bardak su içen kadınların sabah bulantısıyla daha az karşılaştıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, su içmek hamile kadın ve henüz doğmamış bebeği için çok önemlidir, su vücuttaki hidrasyonu sağlayarak erken doğum riskini önler. Hamilelikte ne kadar su içmeliyiz? yazımıza bakabilirsiniz.

Yatağınızın başında her zaman bir bardak su bulundurun. Uyandıktan sonra, küçük yudumlar halinde için. Suyun sindirilmesi için biraz bekleyip, yataktan öyle çıkın. Ayrıca, gün boyunca yeterli su içmek, sindirimi rahatlatıp, psikolojik ve fiziksel olarak sağlıklı kalmanızı da sağlar. Hamilelikte Sirkeli Su İçilir Mi? diye merak ediyorsanız makalemize bakın.

hamilelikte_kusma_nasil_onlenir (9)

Zencefil Tüketmek

Zencefil, gebelik sırasında, kusma ile başa çıkmak için en iyi doğal yollardan biridir. Zencefilin kokusu ve tadı kusma hissinden kurtulmanıza yardımcı olur. Bu baharat, sindirim sistemi için iyidir ve bulantı veya kusmaya neden olan midedeki asidik salgılanmayı önler.

Taze zencefilden bir parça kesip, şeker gibi emin, hızla bulantının geçtiğini göreceksiniz.

5 damla zencefil suyu ile 1 tatlı kaşığı balı karıştırıp, sabah kalktığınızda yavaş yavaş bunu tüketmek de bulantıyı kesecektir.

1 bardak suya tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil atıp, 10 dk kaynatın, süzün, içine bal katıp, sabahları bu çaydan 1-2 bardak için. Hamilelikte zencefil kullanan üyelerimiz Tıklayın !

hamilelikte_kusma_nasil_onlenir (4)

Limon Suyu İçmek

Limon da gebelik sırasında kusma ile mücadelenize yardımcı olabilir. Limon yatıştırıcı kokusu, doğal sakinleştirici etkisi sayesinde bulantı ve kusmayı azaltmakta önemli rol oynar.

Limonda bulunan C vitamini hem anne adayı hem de bebek için harika bir bağışıklık güçlendiricidir.

Bir bardak su içine biraz limon sıkın ve biraz da bal ekleyin. Sabah bulantılarını önlemek için her sabah güne limonlu su ile başlayın.
Hatta gebelik sırasında oluşan mide bulantısı ve kusma belirtilerini hafifletmek için taze limon kabuklarını koklayabilirsiniz.

hamilelikte_kusma_nasil_onlenir (6)

Nane Çayı İçmek

Nane gebelik sırasında meydana gelen mide bulantısı, sabah bulantısı ya da kusma gibi semptomları önleyen şifalı bitkilerdendir. Mideyi sakinleştirir ve bulantıyı azaltır.

1 bardak sıcak suya 1 tatlı kurutulmuş kaşığı nane katıp, kapağını örtün 5-10 dk demlemeye bırakın. Süzüp, içine biraz şeker yahut bal kal katıp tüketin.

Başka bir seçenek bir mendil üzerine bir kaç damla nane esansiyel yağı damlatıp, bulantınız oldukça mendili koklayın.

Ggebelikte Bulantı İçin Rezene
Ggebelikte Bulantı İçin Rezene

Rezene Kürü

Rezene de gebelik sırasında kusma ve bulantı için çok etkili şifalı bitkilerdendir. Sindirime yardımcı olur, sindirim sistemini rahatlatır, böylece kusma hissini önler. Artı olarak, aromatik yapısıyla mideyi sakinleştirir.

Yatağınızın başucunda biraz rezene tohumu tutun ve kusma hissi geldiğinde bu tohumları çiğneyin. Veya 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı rezene tohumu atıp, 10 dakika demleyin, süzün, biraz bal ve limon suyu ekleyip, sabahları uyandığınızda bu suyu için.

Hamilelikte Bulantı
Hamilelikte Bulantı

B6 Vitamini Takviyesi Almak

B6 Vitaminin alımını artırın. Kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte, B6 vitamininin, birçok gebe kadında sabah bulantılarını dindirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, bu vitamin fetusa zararsızdır ve gebelik sırasında güvenli olarak kabul edilir.Sabah bulantılarını önlemek için doktorunuza danışarak B6 vitamin takviyeleri alabilirsiniz. Tipik doz 25 mg, günde 3 defa şeklindedir.

İlaç içmek istiyorum diyorsanız, kahverengi pirinç, avokado, muz, balık, mısır ve fındık gibi B6 vitamini yüksek gıdalar yiyerek B6 ihtiyacınızı doğal bir şekilde sağlayabilirsiniz.

hamilelikte_kusma_nasil_onlenir (7)

Kraker Yiyin

Uyandıktan sonra tuzlu kraker yemek bulantıyı durdurmak ve gebelik sırasında kusmayı önlemek için harika bir yoldur. Kraker, karbonhidrat bakımından zengin özleri ile gece boyunca midede biriken asitleri nötralize etmeye yardımcı olur. Yanınızda her zaman kraker taşıyın ve bulantı hissi gelmeye başladığınızda ağzınıza kraker atın. Hamilelikte Mide Bulantısı Bebek Cinsiyetine Bağlı Mıdır? Tıklayın !

hamilelikte_kusma_nasil_onlenir (5)

Kırmızı Ahududu Yaprağı Çayı

Birçok bitki uzmanına göre, kırmızı ahududu yaprağı, uterusun düz kasları gevşeterek gebelik sırasında bulantı ve kusmayı önler. Ayrıca, bu yapraklar, sağlıklı bir hamilelik için gerekli olan B vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir ve magnezyum açısından zengindir.

1 bardak sıcak suya 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş kırmızı ahududu yaprağı atın. Kapağını kapatıp 5-10 dk demleyip, süzün. Sabah ilk işiniz bu çayı içmek olsun.

Not: Kırmızı ahududu yaprağı, rahim kasılmalarına yol açabildiğinden bu doğal ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışın.

hamilelikte mide bulantısı
hamilelikte mide bulantısı

Buz Emmek

Sağlıklı bir bünyeniz varsa, kolay kolay hasta olmuyorsanız, buz emmek de bulantı ve kusmanızı önleyecektir. Hamilelikte bulantı için en pratik yöntemlerdendir.

hamilelikte_kusma_nasil_onlenir (8)

Yürüyüş Yapın

Yürüyüş ve hafif egzersizler, hamilelik sırasında çok faydalıdır. Yürüyüş sabah bulantılarının arkasındaki temel nedenlerinden biri olan progesteron hormonunun salgılanmasını dengeler. Ayrıca, yürüme sindirime yardımcı olarak kusma olasılığını azaltır. Açık havada yürüyüş yapmak hem bedeninize hem de ruhunuza iyi gelecektir. Hamilelikte Spor Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli? yazımıza göz atmalısınız.

Hamilelikte Kusmayı Önlemek İçin Ne Yapmalı? 7 Öneri

  1. Büyük porsiyonlar yerine az ve sık yemeyi tercih edin.
  2. Midenizi asla boş bırakmayın, ara öğünleriniz olsun.
  3. Sindirimi zor olan, bulantıya yol açabilen kızartılmış ve yağlı gıdalardan uzak durun.
  4. Yağ oranı düşük, protein ve karbonhidrat oranı yüksek yiyecekleri yiyin.
  5. Kendi doktorunuz olun, sizde bulantıya neden olan şeyleri tespit edip, bunlardan uzak durun.
  6. Sıcak yemek kokusu kusma yapıyorsa, soğuk yemek yiyin.
  7. Erken yatıp, erken kalkın, sabah yataktan kalkmanız ani olmasın.

Heterozigot Nedir? Neyi İfade Eder?

$
0
0

Heterozigot’un ne olduğunu ve neyi ifade ettiğini daha iyi anlayabilmek için öncelikle zigotu anlamak gerekir. Zigotu kısaca tanımlamak gerekirse biri anneden diğeri babadan gelen iki eşey hücrenin birleşmesi sonucunda meydana gelen hücresel yapıya verilen addır.

Heterozigot Nedir?

Embriyonun ilk basamağı olan zigot zamanla gelişimini tamamlayarak bölünerek canlıyı oluşturur.

Heterozigot ise zigotun bir çeşididir. Adından da anlaşılacağı üzere bu zigot çeşidinde hetero yani farklı genlerin veya kromozomların bir araya gelmesiyle oluşur. Heterozigot diğer adı ile melez döl yapısında hem DNA (deoksiriboz nükleik asit) hem de RNA (ribo nükleik asit) bulundurmaktadır. Kan pıhtılaşması testinde heterozigot için tıklayın !

Heterozigot Nedir
Heterozigot Nedir

MTHFR Nedir?

Birçok sağlık sorununun temelinde MTHFR mutasyonları olduğu düşünülmektedir. Metilen Tetra Hidro Folat Redükazı temsil eden MTHFR aslında hem bir gen türü hem de enzimdir. Bu gende en fazla karşılaşılan mutasyon çeşitleri ise C677T ve A1298C nokta mutasyonlarıdır. Mthfr C667T heterozigot taşıcı nedir sorusuna cevap olarak C677T’yi incelemek gerekir. C677T de ki 677, kodlanan genin 677. satırını işaret etmektedir. Burada ki C sitozine ve T’de timine karşılık gelmektedir. Bu genlerin değişimine ise C677T mutasyonu denmektedir. MTHFR-C677T homozigot olanlar tıklayın !

mthfr a1298c heterozigot
mthfr a1298c heterozigot

Benzer şekilde MTHFR A1298C’de de genin 1298. satırında mutasyon meydana gelmiştir. MTHFR geninde gerçekleşen bu mutasyonlar nedeniyle bu enzimin fonksiyonunda değişiklik meydana gelmektedir.

Mutasyonun neden olduğu bu fonksiyon değişiklikleri de beraberinde vitamin, mineral ve proteinlerin vücudumuzda aktif bir forma dönüşmesini olumsuz yönde etkimektedir. Kalp damar hastalıklarında, Parkinson hastalığında, alzheimerda ve kanser gibi hastalıklarda etkisi olduğu düşünülen bu mutasyonun ayrıca toksinlerin vücuttan atılımını ve vitaminlerin emilimini de engelliyor.

Gen Mutasyonu Nasıl Anlaşılır?

Çoğu insan özellikle kronik hastalıklarının nedenlerinden birinin genetik olduğunu bilmez. Genlerinizde meydana gelen bu genetik polimorfizime sahip olup olmadığınızı gen analizi ile bulmak mümkündür. Hastadan alınan kan örneği üzerinden yapılan gen analizi ile durumunuz hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

gen mutasyonu neden olur
gen mutasyonu neden olur

Ne yazık ki genlerde meydana gelen bu değişimi düzeltmek pek mümkün değildir. Ancak bazı önlemler alınarak karşılaşılan hastalıkları ağırlaşması önlenebilir. Örneğin MTHFR A1298C tedavisi için beslenme alışkanlığının bu mutasyona uygun olacak şekilde düzenlemesi bile sizi rahatlatacaktır. Dilerseniz forum konumuz Kan Pıhtılaşması nedeniyle düşük yaşayanlar bilgi alabilirsiniz.

Hamilelik Belirtileri İlk Hafta Nelerdir?

$
0
0

Hamileliğin ilk haftası belirtilerinden bir tanesi mide bulantısıdır. Hamilelik belirtileri ilk hafta çoğu kadın hamile olduğunu reglisinin gecikmesinden anlar.

Fakat regli dönemine daha zaman varken hamile kalınabilmesi de mümkündür. Böyle bir durumda da farklı belirtiler ile gebe kalındığı anlaşılabilir.

Hamilelik Belirtileri İlk Hafta Nelerdir?

Hamileliğin en önemli belirtisi de mide bulantısıdır. Gebeliğin ilk haftalarında kadınlarda sıklıkla midede yanma, bulantı ve kusmalar meydana gelir. Bunun dışında iştahın açılması da yine gebelik göstergelerinden bir tanesidir.

Hamilelik Belirtileri İlk Hafta
Hamilelik Belirtileri İlk Hafta

Hamileliğin ilk haftasında görülen belirtiler şunlardır:

  • Adet döneminde gecikmenin meydana gelmesi
  • Kişinin mide bulantısı hissetmesi ve buna bağlı olarak da kusması
  • Yiyeceklerin kokularından, görüntülerinden veya tatlarından tiksinmesi
  • Durup dururken herhangi bir yiyeceği aşermesi
  • Halsizlik ve yorgunluk hissetmesi, buna bağlı olarak da sürekli bir uyku halinde olması
  • Sık sık idrarını yapma isteği duyması
  • Ağzında metalik bir tat hissetmesi
  • Göğüslerinin görünüşünde ve göğüslerinin dokusunda değişiklikler meydana gelmesi ve göğüslerinin hassaslaşması
  • Pelvik bölgesinde duyarlık hissi hissetmesi
  • Kokulara karşı genel bir duyarlılığının oluşması
  • Duygusal olarak değişimler yaşama,
  • Koyu renkli akıntıların olması,
  • Göğüslerde hassasiyet.

Fakat bunlar yüzde yüz hamilelik belirtileri değildir. Farklı rahatsızlıklar da bu şikayetlere yol açar. Bu yüzden hamilelik testi de yapılması gereklidir.

Gebelik Testleri

Gebelik testleri idrar ve kan alma yoluyla yapılır. Hamilelik belirtilerine sahip olan kişiler eczaneden hamilelik testi alabilir ve bu testi evlerine uygulayabilir. Evde uygulanan bu hamilelik testi idrar ile yapılmaktadır. Bunun yanı sıra kan testi ile de hamilelik anlaşılır.

Hamilelik testi
Hamilelik testi

Şayet hastaneye hamilelik şüphesi ile gidilmişse kan testi yapılır. Bu kan testinin sonucuna göre de hamile olup olunmadığı anlaşılır. Evde Karbonatla Hamilelik Testi Nasıl Yapılır? konumuz belki yardımcı olur.

Hangi Aşamada Doktora Gidilmeli?

Hamilelik belirtileri ne zaman başlar sorusunun cevabı hamileliğin ilk haftasından itibarendir. Fakat herkeste aynı şekilde belirtiler olacak diye bir şart yoktur. Bazı kişiler aradan birkaç hafta geçmiş olmasına rağmen hamile olduğunu anlamayabilir.

Fakat hamilelik belirtilerine sahip olduğunu düşünen bir kişi ilk olarak teste başvurmalıdır. Bu test evde de yapılabilir. Hamile olduğu anlaşılan bir kişi de doktora başvurmalıdır. Bu sayede bebeğin sağlığına ilişkin detaylı bir kontrol yapılabilir ve annenin uyması gereken şeyler hakkında doktordan bilgi alınabilir. Dilerseniz En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.

ilk hafta gebelik belirtisi
ilk hafta hamilelik belirtisi

İlk Hafta Hamilelik Kan Testinde Belli Olur Mu?

İlk hafta içerisinde gebeliğin kan testinde belli olma ihtimali vardır ancak kesin belli olabileceği söylenemez. Eczanelerden alınan ve idrar yolu ile yapılan testlerde de belli olmama ihtimali vardır.

Kişinin hamileliğinin üzerinden 1 hafta geçmesi ve kan testi yaptırması sonucunda ise kan testinde sonuç pozitif görülebilir. Bilinmeyen Hamilelik Belirtileri Nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Gebelik Haftası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Gebelik haftası hesaplamasına göre; kişi hamileliğinin ilk iki haftasında hamile sayılmaz. Aksine bu dönem hamileliğe hazırlık dönemi olarak adlandırılan bir dönemdir. Kişinin hamileliğinin ilk haftası ise; son adet döneminin başlangıcı referans alınarak hesaplanır.

Gebelik Haftası Hesaplama
Gebelik Haftası Hesaplama

Yani 40 haftanın başlangıcı kişinin son adet döneminin başlangıcına denk gelir. Fakat kişinin hamileliğinin ilk 2 haftasında gebe sayılmamasının nedeni ise esas gebe kalmanın, son adet kanamasının başlangıcının üzerinden 2 hafta geçtikten sonra olabilmesidir.

Hamilelik Belirtileri İle İlgili Diğer Konular;

Hamilelikte Tüketilebilecek En İyi 10 Meyve

$
0
0
Hamilelikte Tüketilebilecek En İyi 10 Meyve | 24

Hamile kalır kalmaz, daha fazla yemek yemeye ikna edilirsiniz. Ancak, “iki kişilik ye” sözü anne adayı için geçerli değildir. Hamile olmak, fazla yemek yemeniz gerektiği anlamına gelmez, bunun yerine sizin ve büyüyen bebeğiniz için ek besin ihtiyacını karşılamak için dengeli bir diyet yapmanız anlamına gelir. Sebze ve meyveler olmadan diyet çizelgeniz eksiktir.

Yeterli miktarda sebze ve meyve tüketmezseniz vücudunuz bebeğin besin ihtiyacını karşılayamayacaktır. Gelin hamilelikte meyvelerin önemine ve onları günlük hamilelik diyetinize dahil etmek için neden bilinçli bir çaba göstermeniz gerektiğine bakalım.

Hamilelikte Meyvelerin Önemi

İlginç bir şekilde, Kanada’daki çocuk gelişimi uzmanları, son zamanlarda hamilelik sırasında daha fazla meyve tüketen kadınların, 12 aylık olduklarında gelişim testlerinde daha iyi performans gösteren çocukları doğurduğunu keşfettiler.

hamilelikte meyve yemek
hamilelikte meyve yemek

Meyveler beslenmenizin en önemli bölümünü oluşturur ve vitamin, lif ve mineral yönünden zengin meyveler yemek anne ve büyüyen bebeğin beslenmesini sağlar. Bazı temel besin maddeleri meyvelerden elde edilir ve size ve bebeğe aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilirler:

  • Meyveler, daha güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmanın yanı sıra bebeğe doku ve hücrelerin gelişimine yardımcı olan beta-karoten gibi temel besinleri sağlar.
  • Meyvelerdeki C vitamini bebeğin kemik ve diş gelişimi için hayati önem taşır. Vücudun hamilelik sırasında gerekli olan önemli bir mineral olan demiri emmesine yardımcı olduğu için vücudun bu vitamini yeterli miktarda alması da önemlidir.
  • Suda çözünen bir B vitamini olan folik asit hamilelikte de oldukça önemlidir. Beyin ve omurilikle ilgili fetal büyüme kusurlarını önler.
  • Lif bakımından zengin meyveler, kabızlık ve hemoroidle başa çıkmanıza yardımcı olurken, demir açısından zengin meyveler kansızlığı önler.
  • Potasyum, vücudunuzun hücrelerindeki sıvı ve elektrolit dengesini korumak için çok önemlidir. Bacak krampları hamilelik sırasında yaygındır ve bunlar yeterince potasyum tüketilerek hafifletilebilir.

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 10 Sağlıklı Meyve

Hamilelikte günlük beslenmenizin bir parçası olarak aşağıdaki meyveleri yemeniz akıllıca olacaktır:

1. Muz

Hamilelikte Tüketilebilecek En İyi 10 Meyve | 25

Muz, folat (folik asit), C vitamini, B6, potasyum ve magnezyum gibi temel besinleri içerdiği için meyvelerin başında gelir. Folat, fetusu nöral tüp kusurlarından koruma görevini yerine getirirken, Vitamin B6, sodyum seviyenizi düzenlemeye yardımcı olur.

Dengesiz sıvı seviyeleri hamile kadınlarda bulantı ve kusmaya neden olabilir, ancak muzdaki zengin magnezyum içeriği sağlıklı bir sıvı dengesi sağlar. Genellikle ilk üç aylık döneminizde her gün bir muz önerilir. Hamilelikte muzun faydaları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak Tıklayın.

2. Kivi

Hamilelikte Tüketilebilecek En İyi 10 Meyve | 26

Kivi, C vitamini, E, A, potasyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve lif gibi besinlerle yüklü olduğu için listede ikinci sırada yer alıyor. Kivilerin solunum sistemi üzerinde iyileştirici etkisi vardır. Kivi ayrıca sizi soğuk algınlığı ve öksürükten korumaya yardımcı olur. Yüksek fosfor içeriğine sahip oldukları ve demiri emmeye yardımcı oldukları için kanın pıhtılaşma riskini azaltırlar.

3. Elma

Hamilelikte Tüketilebilecek En İyi 10 Meyve | 27

Hamileyken yenmesi gereken en önemli meyvelerden biridir çünkü elma yemek bebeğinizin bağışıklığını ve gücünü artırabilir. Çocuğunuz büyüdükçe hırıltılı solunum, astım ve egzama riskini azaltmaya yardımcı olur. Elmalar besin açısından zengindir ve A, E ve D vitaminleri ile çinko içerir. Daha fazla bilgi için; Hamilelikte Elma Yemenin Faydaları Zararları Nelerdir?

4. Armut

Hamilelikte Tüketilebilecek En İyi 10 Meyve | 28

Armut, elmanın yakın akrabasıdır ve yüksek miktarda folik asit içerir. Onlar da zengin bir C vitamini kaynağıdır.

5. Nar

Hamilelikte Tüketilebilecek En İyi 10 Meyve | 29

Narlar kalsiyum, folat, demir, protein ve C Vitamini içerir. Bu nedenle hamilelikte şiddetle tavsiye edilir.

6. Avokado

Hamilelikte Tüketilebilecek En İyi 10 Meyve | 30

Avokadonun diğer meyvelerden daha fazla folat içerdiği bilinmektedir. Aynı zamanda harika bir C, B ve K vitamini kaynağıdır. Lif, kolin, magnezyum ve potasyum içerirler. Avokado ayrıca demir içerir. Kolin, bebeğinizin beyin ve sinir gelişimi için önemlidir çünkü kolin eksikliği bebeğin hafızasını etkileyebilir. Kolin hakkında daha detaylı bilgi için; Kolin: Hafıza vitamini Tıklayın !

7. Mango

Mangolar , sindirime yardımcı olan, kabızlığı önleyen ve sizi küçük enfeksiyonlardan koruyan yüksek miktarda C Vitamini içerir. Ancak mango mevsim meyveleridir ve her mevsim bulunmayabilir.

8. Kiraz

C Vitamini yüklü kirazlar, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Kiraz ayrıca plasentaya etkili kan tedariki sağlar.

9. Çilek

Çilekler vitamin, lif ve folat bakımından zengindir. Ayrıca bebeğinizin güçlü kemiklerinin büyümesine yardımcı olan manganez ve potasyum içerirler.

Hamilelikte Tüketilebilecek En İyi 10 Meyve | 31

10. Karpuz

Karpuz, A, C ve B6 Vitaminleri, magnezyum ve potasyum içerir. Minerallerle dolu olup lif bakımından da zengindir. Ellerde ve ayaklarda mide ekşimesi ve şişliği (ödem) hafifletmeye yardımcı olduğu ve kas kramplarını hafiflettiği için, özellikle son üç aylık dönemde beslenmenize karpuz ekleyin.

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Meyveler

gebelikte meyve yemek
gebelikte meyve yemek

Meyvelerin çoğu besin açısından zengin olsa da, siyah üzüm, papaya ve ananas gibi meyvelerden bazılarından, aşağıdaki nedenlerden dolayı hamilelik sırasında kaçınılmalıdır:

1. Papaya: Olgunlaşmamış veya yarı olgun papayalardaki lateks içeriği uterus kasılmalarına ve erken doğuma neden olabilir. Hamilelik sırasında onlardan kaçının

2. Siyah üzüm: Bebeğe zararlı olabilecek vücut ısısı ürettikleri için ilk trimesterde siyah üzümlerden kaçının. Bununla birlikte, kurutulmuş siyah kuru üzüm, hamileliğin ilk günlerinde ortaya çıkan kabızlığa iyi gelir, ancak onları ölçülü tüketin.

3. Ananaslar: Ananaslar , rahim ağzını yumuşatıp erken doğuma neden olabilecek bromelain içerir.

Hamile Bir Kadın Ne Kadar Meyve Almalı

Diyetinize her gün iki ila dört porsiyon meyve eklemeniz önerilir. Bunları taze, konserve, suyu sıkılmış veya kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz, ancak mümkün olduğunca taze meyve yemeye çalışın. Tek porsiyona eşdeğer bazı meyveler şunları içerir:

  • Elma, muz veya armut gibi bir orta boy meyve tek bir porsiyona eşitken, iki küçük kivi, kayısı veya erik tek porsiyona eşittir.
  • 1 orta boy dilim karpuz.
  • Meyve suyu tüketmek istiyorsaız, yarım bardak meyve suyu tek bir porsiyona eşit kabul edilir.
hamilelikte faydalı meyveler
hamilelikte faydalı meyveler

Hamilelik Diyetinize Meyve Eklemek İçin Basit İpuçları

  • Kahvaltınızda dilimlenmiş meyveleri veya dondurulmuş meyveleri yoğurt veya mısır gevreği ile karıştırabilirsiniz.
  • Öğle yemeği öncesi atıştırmalık olarak salatalara elma, üzüm veya kuru üzüm parçaları da ekleyebilirsiniz.
  • Meyveleri kesecek vaktiniz yoksa meyveyi yoğurt veya sütle karıştırarak smoothie veya milk shake yapın.
  • Yulaf ezmesi, krep ve waffle’lara kuru veya taze meyve ekleyebilirsiniz.
  • En iyi seçenek, bir kase meyveyi elinizin altında ve görebileceğiniz bir yerde bulundurmaktır, böylece acıktığınızda bir parça meyve almayı unutmazsınız.
  • Kuru meyve veya üzüm ve çilek gibi meyveleri elinizin altında bulundurun ve abur cubur yerine atıştırın.
  • Ayrıca kendinize bir meyveli kek pişirebilir ve kivi ve çilek gibi birçok meyve ekleyebilirsiniz. Bu, diyetinize meyve eklemenin lezzetli bir yoludur.
  • Hamilelikteki bu süper meyveler, hamileliğinizin dokuz ayı boyunca sorunsuz bir şekilde gezinmenize yardımcı olabilir. Bu yüzden, onları kalbinizin içeriğine sokun ve sağlıklı bir hamilelik geçirin.
Hamilelikte Tüketilebilecek En İyi 10 Meyve | 32

Hamilelikte Meyve Tüketmek İçin Güvenlik İpuçları

  1. Organik meyveler almaya çalışın.
  2. Meyveyi iyice yıkayın.
  3. Taze meyveleri buzdolabında çiğ etten uzakta saklayın.
  4. Bakterilerin gizlenebileceği çürük alanları çıkarın.
  5. Önceden kesilmiş meyveleri yemekten kaçının veya kestikten hemen sonra yiyin.

Meyveler bol miktarda besin içerir ve hamilelik sırasında harika bir atıştırmalık görevi görür. Çocuğu olduğu kadar sizi de besler ve hem sağlıklı hem de mutlu kalmanıza yardımcı olurlar.

Bu konu ilginizi çekebilir; Gebelikte Greyfurt Yemenin Faydaları Zararları Nelerdir?

Hamileyken Kaçınmanız Gereken 9 Egzersiz

$
0
0
Hamileyken Kaçınmanız Gereken 9 Egzersiz | 14

Hamilelikte egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gebelikte egzersiz zararları bu makalemizde sizlerle… Hamile bir kadına genellikle yorucu aktivitelerden kaçınması tavsiye edilir ve bu aktiviteleri düşündüğünüzde akla ilk gelen şeylerden biri egzersizdir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında egzersizin atlanması mantıklı görünse de, eğitimli bir kişinin rehberliğinde doğru tür egzersizlerin seçilmesi ve yapılması koşuluyla, hamilelik sırasında egzersiz yapmak çok güvenlidir. Gelişmekte olan fetüsü etkileyebileceğinden, karına veya bele baskı uygulayan yüksek etkili egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Gebelikte Egzersiz Yapmak Güvenli mi?

Hamilelik sırasında her gün hafif egzersizler yapmak güvenlidir. Sıkı ve stresli egzersizlerden kaçınarak, bazı basit egzersizlerle formda ve sağlıklı kalabilirsiniz. Hafif egzersizler yapmak size sadece dayanıklılık ve enerji vermekle kalmaz, aynı zamanda size iyi bir uyku sağlar, stresi azaltır ve vücudu doğum için ayarlar.

gebelikte egzersiz ne zaman başlar
gebelikte egzersiz ne zaman başlar

Hamilelikte Ne Zaman Egzersiz Yapılmaz?

Tipik olarak, ilk trimesterde kaçınılması gereken bazı egzersizler ve ikinci ve üçüncü trimester için uygun olmayan bazı egzersizler vardır . Egzersizleri, her egzersizin vücudun çeşitli kasları üzerindeki etkisini anlayan bir uzmandan öğrenmek daha iyidir. Diyabet, kalp problemleri, düşük plasenta, zayıf uterus veya kanama gibi durumlarınız varsa, egzersiz rejimine başlamadan önce tıbbi yardım almalısınız.

Hamilelikte Kaçınılması Gereken 9 Egzersiz

hamilelikte egzersiz
hamilelikte egzersiz

Hamilelik sırasında hangi egzersizlerden kaçınmanız gerektiğine karar verirken içgüdüleriniz en iyi karar vericidir. Büyüyen bir bebek yumruğu, ağırlık merkezini önemli ölçüde kaydırır ve vücut hareketini kısıtlar. Aşağıdakiler hamilelik sırasında kaçınabileceğiniz bazı aktivitelerdir.

1. Yüksek Etkili Aerobik Egzersiz

Ağır atlama, koşu ve efor içeren egzersizler, bu sırada dengeyi kaybetme şansı olduğu için bu dönemde kaçınılabilir.

2. Ağır Yük Kaldırma

hamilelikte ağırlık kaldırmak
hamilelikte ağırlık kaldırmak

Ağırlık kaldırarak ağırlık antrenmanı içeren egzersizler, rahim üzerine baskı yaparak karnın çekilmesine neden olur. Baş üstü omuz presleri de sırtın alt kısmına baskı uygular.

3. Karın Üzerine Yatmak

Karın üstü yatmak ve egzersiz yapmak fetüs için çok zararlı olabilir. İlk üç aylık dönemden sonra sırtüstü yatmak bile biraz rahatsız edici olabilir. Her iki pozisyonda da egzersizler rahatsızlığa neden olur ve önlenebilir.

4. Sporla İletişim Kurun

Voleybol, basketbol, ​​at binme gibi aktif sporların yaralanma riski yüksektir. Bağlar ve kemikler hamilelik sırasında daha kırılgan olma ve hasar görme eğilimindedir.

5. Bisiklete binme

Bisiklete binme çok iyi bir fiziksel egzersizdir. Ancak hamilelik sırasında büyüyen rahim, döngüyü dengelemenizi zorlaştırabilir. Yerçekimi merkezinin değişmesi nedeniyle düşme ve düşme şansı daha fazladır.

6. Egzersizler

Egzersizler, karın çevresindeki alanı şekillendirmek için harika egzersizlerdir. Ancak özellikle hamileliğin ilk üç ayında kaçınılması gereken bir egzersizdir. Alt karın kaslarının çekilmesi, rahim ve bebeğe aşırı strese neden olabilir.

7. Sauna / Sıcak Yoga

Aşırı sıcağa maruz kalmak gelişmekte olan bebek için zararlıdır ve bu nedenle hamilelik sırasında sıcak sauna banyolarından veya sıcak yoga tekniklerinden kaçınılmalıdır.

hamilelikte yoga
hamilelikte yoga

8. Zor Yoga Aşamaları

Yoga hamilelik sırasında çok iyidir ve aslında rahatlamak ve stresten arındırmak için alabileceğiniz birçok doğum öncesi yoga kursu vardır. Bununla birlikte, çok fazla bükülme ve bükülme gerektiren bazı yoga duruşları vardır. Hamile kalmadan önce yoga yaptıysanız, hamilelik sırasında bu aşamalara devam etmeden önce doktora veya eğitimli bir yoga eğitmenine danışın.

9. Sırt Eğme Egzersizleri

Örneğin güneşi selamlama gibi sırtın bükülmesini içeren egzersizler ve yoga duruşları hamilelik sırasında yapılmamalıdır. Bu duruşlar rahimde gereksiz bir çekmeye neden olur ve bu da fetüsü etkileyebilir.

Hamilelikte Egzersiz İçin Güvenlik İpuçları

Hamilelik sırasında egzersiz yaparken vücudunuzdaki değişiklikleri anlamanız çok önemlidir. Bağların ve kemiklerin kaybolmasına, istirahat kalp atış hızının artmasına ve dengesizlik hissine yol açan hormonal değişiklikler, bir egzersiz rutini için mevcut seçenekleri kısıtlar. İşte hamileyken yapmamanız gereken egzersizlerden bazıları:

  • Kendinizi herhangi bir egzersiz yapmaya zorlamayın. Vücudun herhangi bir yerinde ağrı, mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı veya nefes darlığı olduğunda durun veya en azından kısa bir süre duraklayın.
  • Karın veya sırtınızın alt kısmına herhangi bir baskı uygulayan egzersizler yapmayın.
  • Uzmanlara danışmadan egzersizlerinizi yapmayın.
  • Önceden var olan herhangi bir tıbbi durum varsa, doktorunuza danışmadan egzersiz yapmaya başlamayın.
  • Kendinizi sıcak güneşte veya sıcak su banyosunda göstermeyin. Çevre sıcaklığını vücut sıcaklığına eşit ayarlayın.

Daima şunları unutmayın: Susuz kalmamak ve sıvı kaybını yenilemek için bol su için.

Pratik derin nefes egzersizleri sonunda büyüyen fetüse iyi oksijen kaynağı veren oksijen alımını artırmak için.
gebelikte egzersiz
gebelikte egzersiz

Hamilelikte Egzersiz Sıklığı

Doktor egzersiz yapmaya devam ederse, haftanın dört günü günde yaklaşık 30 dakika hafif bir egzersiz rejimi uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, yürüme ve diğer fiziksel aktiviteler normalde eskisi gibi yapılabilir.

Annelik yolculuğunda formda ve aktif kalmak her kadın için çok önemlidir. Düzenli işlerin dışında, birkaç dakikalık esneme ve egzersiz, vücudu güvenli ve kolay doğum için hazırlamada uzun bir yol kat edebilir. Bilinçli bir egzersiz seçimi yapmak, her türlü komplikasyonun uzak tutulmasını sağlar.

Hamilelikte Squat (Çömelme) Egzersizi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

$
0
0
Hamilelikte Squat (Çömelme) Egzersizi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? | 10

Hamilelik, annenin hem fiziksel hem de zihinsel olarak birçok değişimden geçtiği bir aşamadır. Egzersiz yapmak, vücudunuzun doğuma hazır olduğundan emin olmanın iyi bir yoludur. Egzersiz ve hamilelik şüphesiz pozitif bir ilişkiye sahiptir.

Doğuma hazırlık egzersizleri özellikle hamilelikte squat hamilelik ve doğumda iyi bir karın, sırt ve üst uyluk kas tonusuna ihtiyaç duyduğundan çömelme (squat) maksimum fayda sağlar. Ancak çömelmenin doğru şekilde yapılması önemlidir.

hamilelikte squat hareketleri
hamilelikte squat hareketleri

Hamilelikte Squat Çömelmenin İnanılmaz Faydaları

Genel olarak egzersiz ve çömelmenin özellikle hamilelik sırasında ve sonunda doğum sırasında birçok potansiyel faydası vardır. Squat (Çömelme), ebeler tarafından hamile kadınlara önerilen geleneksel bir egzersiz şeklidir. İşte bazı yaygın faydalar:

1. Sağlıklı vücut ağırlığı

Hamilelikte kilo alımı belli bir düzeyin üzerindeyse sağlıksız olabilir. Kilo almaya neden olan çok fazla yağ birikimi iyi bir fikir değildir. Karşılaştırmalı çalışmalar, daha önce aktif olan ve hamilelik sırasında egzersiz yapmaya devam edenlerin, hamile kaldıktan sonra bırakanlara göre daha sağlıklı kilo aldıklarını kanıtladı.

Normal doğum için squat
Normal doğum için squat

2. Kardiyovasküler fitness

Hamilelik sırasında egzersiz ve çömelme yoluyla kardiyovasküler zindelik, dayanıklılık ve kas gücü korunabilir ve geliştirilebilir. Hamilelik sırasında vücudun tüm sistemlerinde, özellikle de kardiyovasküler sistemde pek çok maternal adaptasyon meydana gelir. Kan hacmi artar, kalp atış hızı artar ve kalp debisi artar. Bu süre zarfında hareketsiz olmak pek iyi bir fikir değil.

Kas gücü

Hamilelik sırasında vücudunuzun her yerinde biraz fazla kilo alırsınız. Tüm ağırlık bacaklarınız tarafından taşınacak ve sırt kasları buna dayanması için fazladan saatlerce çalışacaktır. Hamilelikte squat, doğru duruşu korumanıza yardımcı olur ve sizi ve bebeğinizi olumsuz yönde etkilemeden diz bağları üzerindeki aşırı stresi önler.

4. İyileştirilmiş duruş

Bel ağrısı, hamilelik sırasında gerçekten çok acıtabilir ve çözüm çömelmektir. Duruşun ve vücut mekaniğinin iyileştirilmesi, hamilelik sırasında oldukça yaygın olan ağrının sıklığını ve şiddetini azaltır. Hamilelik sırasında en sık görülen sırt ağrısı türleri – bel ağrısı ve pelvis ağrısının arkası, her ikisi de çömeldiğinizde halledilir.

5. Hamileliğin neden olduğu komplikasyonların tedavisi ve önlenmesi

Gestasyonel diyabete yatkın olan kadınlarda egzersiz, glikoz toleransını, insülin duyarlılığını iyileştirerek bunu engellediğini veya kontrol ettiğini ve ayrıca karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını iyileştirerek hipoglisemi ataklarını azalttığını göstermiştir. Ancak halihazırda gebelik diyabeti olan kadınların rehberlik altında tavsiye ve egzersize ihtiyacı olabilir.

Gebeliğin neden olduğu hipertansiyon, hamileliğin tehlikeli olabilecek başka bir komplikasyonudur. Az sayıda çalışma, hamileliğin neden olduğu hipertansif bozukluklara karşı hamilelik sırasında boş zaman egzersizinin koruyucu etkisi olduğunu bildirmiştir.

Erken gebelikte her zaman düşük yapma riski vardır . Hamileliğin ilk günlerinde de fetal malformasyon riski vardır. Bu nedenle ilk üç aylık dönemde egzersiz yapmakla ilgili bu önlemler gereklidir.

6. Küçük rahatsızlıklardan kurtulma

Çömelme, hamilelik sırasında kabızlık, zayıf mesane kontrolü, varisli damarlar, uykusuzluk, mide ekşimesi ve bacak krampları gibi çok yaygın olan küçük rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olur. Bazı kadınlar ayrıca 3-5 dakikalık egzersizin sabah bulantısı semptomlarını hafiflettiğini bildirdi.

7. Kolay Doğum

doğumu kolaylaştıran hareketler
doğumu kolaylaştıran hareketler

Hamileliğin 9 ayı boyunca aktif olan ve çömelme egzersizi yapan kadınların termde daha erken doğum eylemi başladığını, daha kısa doğum süresine sahip olduklarını, doğum sırasında komplikasyonları azalttığını ve APGAR skoru yüksek bebekler doğurduğunu gösteren kanıtlar vardır . (APGAR skorlaması, yeni doğan bebeğin sağlığını tahmin etmek için çocuk doktoru tarafından yapılır. Skor ne kadar yüksekse, bebek o kadar sağlıklı).

Ayrıca son zamanlarda hamilelikte squat yapmak, aynı pozisyonda doğum yapmak için çok fazla önem verildi. Aslında, çeşitli hastaneler şimdi doğum pozisyonunu çömelme pozisyonunda doğurmaya izin verecek ve hamileyken çömelmeyi doğumu tetiklemeye teşvik edecek şekilde çalışma odası masasını tasarlıyor.

8. Psikolojik faydalar

Hamilelikte Squat (Çömelme) Egzersizi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? | 11

Ne kadar güzel olursa olsun, hamileliğin, doğumun ve doğum sonrası dönemin anneyi psikolojik olarak etkilediği biliniyor. Hamilelik sırasında egzersiz yapmak, annenin zihinsel sağlığı üzerinde, depresyonun azalmasına, benlik saygısı ve beden güveninde iyileşmeye yol açan olumlu etkilere sahiptir. Forum konumuz olan doğum sonrası depresyonu yaşayanlar göz atabilirsiniz.

Hamilelikte Squat Egzersizi Türleri

İşte hamilelik sırasında nasıl squat yapılacağına dair kısa bir genel bakış. Hamilelik sırasında çeşitli çömelme pozisyonları ve bunları nasıl uygulayabileceğiniz hakkında bilgi edinin:

1. Sumo Çömelmesi

hamilelikte squat nasıl yapılır
hamilelikte squat nasıl yapılır
  • Dik bir omurga ile dik durun.
  • Ayaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha fazla açık tutun. Ayak parmaklarınız dışa bakacak şekilde bacaklarınızı hafifçe döndürün.
  • Kollarınızı dambıl olsun veya olmasın önünüze uzatın veya ellerinizi kalçanızın üzerinde tutun.
  • Şimdi sırtınızı tamamen düz tutarak dizlerinizi nazikçe bükün.
  • Rahat oluncaya kadar aşağı inin ve aynı zamanda uyluk ve kalça kaslarının gerginliğini hissedin.
  • Dizlerinizi gerecek kadar aşağıya inmeyin.

2. Basit Çömelme

gebelikte squat
gebelikte squat
  • Ayaklarınız omuz genişliğinde açık durun
  • Kendinizi stabilize etmek için ayaklarınızı dışa doğru çevirin
  • Ellerini yanlardan gevşek bırak
  • Derin bir nefes alın ve nefes verirken yavaşça dizlerinizi bükmeye ve aşağı inmeye başlayın
  • Karnınızın rahatça oturması için bacaklarınız arasında yeterli boşluk olduğundan emin olun.
  • Aşağı inerken avuç içleriniz dizlerinizin üzerine koyarak kendinizi destekleyin
  • Dengenizi kaybetmemek için hafifçe öne doğru bükün
  • Sırtınızı esnetin ve pozisyonda tutun, belinizdeki kasların gevşemesine yardımcı olacaktır.
  • Bunu yaparken topuklarınızı kaldırmayın.

5. Sandalye Çömelmesi

  • Sağlam bir sandalyeyi geriye kaymaması için duvara yaslayın
  • Sandalyenin önünde durun
  • Ayak parmaklarınız dışa bakacak şekilde ayaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun
  • Daha iyi dengeleme için elinizi uzatılmış halde tutun
  • Şimdi, sanki sandalyeye oturacakmış gibi, kalçalarınızı (kalçada bulunan kas) sandalyeye doğru yavaşça indirin.
  • Bunu yerçekimi ile değil, gluteal kaslar ve uyluk kaslarınızla çok yavaş yapın.
  • Derin ve yavaş nefes al
  • Kalçanız sandalyeye hafifçe dokunacak şekilde sandalyeye oturun. Uyluk kaslarınız hala çalışıyor
  • Şimdi, hareketi başlatan aynı kas grubu ile yavaşça ayağa kalkın
  • Diz desteğini almayın

6. Pelvik kasların kasılmasıyla derin çömelme tutuşu

  • Bir duvara dönük geniş sumo çömelme pozisyonunda durun
  • Rahatça yapabildiğiniz kadar aşağı çömelin
  • Kollarınızı gergin tutun. Gerekirse, denge için avuç içlerinizi duvara yerleştirebilirsiniz ancak duvara yaslanmayın
  • Çömelme pozisyonundayken, orada tutun ve pelvik kaslarınızı kasın (sanki idrarı tutmaya çalışıyormuşsunuz gibi)
  • Mümkünse düşük kalabilir ve pelvik kasları birkaç kez kasıp gevşetebilirsiniz. Bu aynı zamanda karnı geri çekecek ve serbest bırakacaktır.
  • Şimdi yavaşça yüksel
  • Bunu yapmak için bir sandalyenin arkasından da destek alabilirsiniz.

Wall Squat (Yarım)

Hamilelikte Squat (Çömelme) Egzersizi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? | 12
  • Duvar çömelme egzersizi için pürüzsüz ve kaygan bir duvar veya pilates topu ile yapabilirsiniz.
  • Ayaklarınızı duvardan uzakta ve omuz genişliğinde tutun
  • Kolay kayması için topu duvarla sırtınız arasında tutabilir veya doğrudan duvara yaslayabilirsiniz.
  • Şimdi yavaşça dizlerinizi öne doğru bükün, arkanıza yaslanın ve aşağı doğru kaymaya başlayın
  • Derin bir nefes alabilir ve yavaşça nefes verebilirsiniz
  • Dizleriniz üzerinde minimum baskı ile rahat olduğunuz kadar alçakta çömelin
  • Uzanmış kollar denge sağlayacaktır. Onları dizlerinin üzerinde de tutabilirsin.
  • Şimdi duvara veya topa yaslanırken yavaşça yukarı doğru kaydırın.

Gebelikte Güvenli Squat Yapmak İçin İpuçları

Hamilelik sırasında çömelmek için bilmeniz gereken bazı kontrendikasyonlar vardır. Kendi başınıza çömelmeye başlamadan önce doktorunuza danışmak en iyi fikirdir.

Hamilelik sırasında nasıl squat yapılacağını merak ediyorsanız, önce güvenli olup olmadığını sormak daha iyidir.

İnternette size yardımcı olacak yeterli bilgi var ancak doktorunuz onay vermediği ve avantajları size açıklamadığı sürece riskler olabilir. Özellikle, bir çömelme egzersizi sırasında, üst vücudun tekrar tekrar bükülmesini ve düzeltilmesini içeren duruş, bel ağrısı ile ilişkili bir bel rahatsızlığı için önemli bir risk faktörü haline gelebilir, düşük veya hatta erken doğum ile sonuçlanabilir.

Aşağıdakilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız herhangi bir egzersiz tavsiye edilmez:

  • Kardiyovasküler, sistemik ve solunum hastalıkları
  • Kontrolsüz hipertansiyon, diyabet veya tiroid hastalığı
  • Yırtılmış membranlar veya erken doğum
  • 1. trimesterden sonra kalıcı kanama
  • Yetersiz serviks
  • Hamileliğe bağlı şiddetli hipertansiyon
  • Çoğul gebelik (üçüz vb.)
  • Zayıf fetal büyüme

Hamileyken Egzersiz Yapmak Güvenli mi?

Evet. Hamileyken egzersiz yapmak güvenlidir, ancak şartlar ve koşullar uygulanarak – doğru zamanda doğru miktarda yapılan doğru egzersiz türü. Dilerseniz bir önceki yazımızda Hamileyken Kaçınmanız Gereken 9 Egzersiz göz atabilirsiniz.

Gebelikte Squat Yaparken veya Diğer Egzersizler Yaparken Alınacak Önlemler

hamilelikte squat
hamilelikte squat

Bu alandaki çeşitli mesleki kuruluşlar ve tanınmış araştırmacılar, hamilelik boyunca egzersiz yapmak için kılavuzlar yayınladılar. Hammer ve arkadaşları tarafından perinatal eğitim dergisinde yayımlandığı gibi, hamilelikte güvenli bir şekilde squat yapmak için bazı ipuçları.

  • Katılımdan önce tıbbi izin alın. (doktor onayı)
  • Egzersiz reçetesi kişiye özel olmalıdır.
  • Düzenli hafif ila orta dereceli egzersiz rutinleri, aralıklı aktivitelere tercih edilir.
  • Daha önce hareketsiz durumdaysanız, egzersiz yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın.
  • 155 b / dakikaya kadar bir maksimum kalp atış hızı limiti önerilir, ancak bundan daha yüksek yoğunluk seviyeleri kişiye göre reçete edilebilir.
  • Yürüyüş, bisiklete binme, yüzme, düşük etkili aerobik ve esneme önerilen aktivitelerdir.
  • 4. aydan sonra sırtüstü pozisyonda egzersiz yapmayın. Uzun süre hareketsiz durmayın.
  • Yorgun olduğunuzda egzersiz yapmayı bırakın ve kasıtlı olarak yorgunluk noktasına ulaşmayın. Bol bol dinlenin.
  • Denge kaybına neden olabilecek egzersizler yapmayın.
  • Egzersizden önce, egzersiz sırasında ve sonrasında günde 150-300 kalori daha yiyin ve bol miktarda sıvı için. Kas glikojen depolarının yerini alacak kompleks karbonhidratları vurgulayın.
  • Hava sıcak, nemli veya ateşli olduğunda egzersiz yapmayın. Serin ve havalandırmaya izin veren giysiler giyin.
  • 3. trimesterde sıçrayan, sarsıntılı hareketler önce azaltılmalı ve ardından kaçınılmalıdır.
  • Yüksek irtifa aktivitelerinden ve tüplü dalıştan kaçının.
  • Rekabetçi sporlara katılım, risk kabul edilirse hamileliğin ilk 16 haftasında kabul edilebilir, ancak daha sonra temas sporlarından kaçınılmalıdır.
  • Gücü geliştirmek veya sürdürmek için hafif ila orta ağırlıkların kaldırılması teşvik edilir, ancak valsalva manevrasından kaçınılmalıdır.

Egzersizi bırakmayla ilgili uyarı işaretlerini bilin ve doğum öncesi sağlık danışmanına danışın.

Hamilelikte Squat Ne Zaman Yapılmamalıdır?

Hamileliğiniz sırasında çömelmenin tavsiye edilmediği birkaç durum vardır. Örneğin, bebek en uygun pozisyonda değilse, yani bebeğin alt kısmı ilk olarak bebek makat pozisyonundayken kendini gösterir, bu da onu pelvise doğru daha derin iter. Çömelmeye devam etmeden önce bebeğinizi en uygun pozisyona getirebilirsiniz.

Diğer örnekler arasında çömelme sırasında ağrı vardır. Çömelme sırasında bir tür rahatsızlık hissediyorsanız, tekniğinizi analiz ettirmeniz veya başka bir teknik seçmeniz en iyisidir.

Bu nedenle daha pürüzsüz, daha kolay doğum sağlamak isteyenler için hamilelikte çömelme önerilmektedir. Ancak vücudunuzun ve sizin buna hazır olup olmadığınızı teyit etmek için önlemlerin alınması gerekir.

Yumurtlama (Ovulasyon) Nedir? Adet Döngünüz Hakkında Bilmeniz Gereken 16 Şey

$
0
0
yumurtlama ovulasyon

Yumurtlama, hormonal değişiklikler yumurtalıklara olgun bir yumurta salması için sinyal verdiğinde meydana gelir. Hormonlarla ilgili doğurganlık sorunları olmayan üreme çağındaki kadınlarda, bu genellikle adet döngüsünün bir parçası olarak aylık olarak ortaya çıkar.

Yumurtlama bazen bir aylık bir süre içinde birden fazla olur. Menstrüasyon gerçekleşse bile hiç gerçekleşemez. Yumurtlamanın zamanlaması bu kadar kafa karıştırıcı olmasının nedeni budur.

1. Yumurtlama nedir?

yumurtlama gebelik
yumurtlama

Yumurtlama, adet döngünüzün bir parçasıdır. Yumurtalıklarınızdan bir yumurta salındığında ortaya çıkar.

Yumurta serbest bırakıldığında, sperm tarafından döllenebilir veya döllenmeyebilir. Eğer döllenirse, yumurta rahme gidebilir ve gebeliğe dönüşmek üzere implant yapabilir. Döllenmeden bırakılırsa, adet döneminiz boyunca yumurta parçalanır ve rahim duvarı dökülür.

Yumurtlamanın nasıl ve ne zaman gerçekleştiğini anlamak, hamileliği gerçekleştirmenize veya önlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca belirli tıbbi durumları teşhis etmenize de yardımcı olabilir.

2. Yumurtlama ne zaman olur?

Yumurtlama Zamanı Hesaplaması
Yumurtlama Zamanı Hesaplaması

Yumurtlama tipik olarak 28 günlük bir adet döngüsünün 14. gününde gerçekleşir. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Normal siklus 21-35 günde bir olur (ortalama 28 gün), kanama 2-8 gün arası sürer, yumurtlama yaklaşık 14. Günde gerçekleşir.

Genel olarak yumurtlama, döngünüzün orta noktasından dört gün önce veya dört gün sonra gerçekleşir. Dilerseniz Ovulasyon Günü Hesaplama göz atabilirsiniz.

3. Yumurtlama ne kadar sürer?

Yumurtlama (Ovulasyon) Nedir? Adet Döngünüz Hakkında Bilmeniz Gereken 16 Şey | 4

Yumurtlama süreci, vücudunuzun folikül uyarıcı hormon (FSH) salgılamasıyla başlar, tipik olarak adet döngünüzün 6. ve 14. günleri arasında. Bu hormon, yumurtalık içindeki yumurtanın daha sonra yumurtayı serbest bırakmaya hazırlanmak için olgunlaşmasına yardımcı olur.

Yumurta olgunlaştıktan sonra, vücudunuz yumurtanın salınımını tetikleyen bir luteinize edici hormon (LH) dalgası salgılar. Yumurtlama 28 ila 36 saat LH dalgalanmasından sonra.

4. Herhangi bir belirtiye neden olur mu?

Yumurtlama Belirtileri
Yumurtlama Belirtileri

Yumurtlamanın (ovulasyon) yaklaşması vajinal akıntıda artışa neden olabilir. Bu akıntı genellikle net ve esnektir. Çiğ yumurta beyazına bile benzeyebilir. Yumurtlamadan sonra akıntınız hacim olarak azalabilir ve daha kalın veya daha bulanık görünebilir.

Yumurtlama ayrıca şunlara da neden olabilir;

  • Hafif kanama veya lekelenme
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Artan cinsel istek
  • Karnın bir tarafında rahatsızlık veya ağrı ile karakterize yumurtalık ağrısı, aynı zamanda mittelschmerz olarak da adlandırılır.

Herkes yumurtlama semptomları yaşamaz, bu nedenle bu işaretler doğurganlığınızı izlemede ikincil olarak kabul edilir.

5. Yumurtlama, genel adet döngünüzde ne zamana denk geliyor?

Yumurtlama Dönemi
Yumurtlama Dönemi

Adet döngünüz, adet akışınızın başladığı günü sıfırlar. Bu, yumurtanın olgunlaştığı ve daha sonra yumurtlama sırasında 14. gün civarında salındığı foliküler fazın başlangıcıdır.

Yumurtlamadan sonra luteal faz gelir. Bu aşamada gebelik oluşursa hormonlar, adet dönemi ile astarın dökülmesini önleyecektir. Aksi takdirde, bir sonraki döngüden başlayarak döngünün 28. günü civarında bir akış başlayacaktır.

Kısaca: Yumurtlama genellikle adet döngüsünün ortasında gerçekleşir.

6. Belirli bir döngüde birden fazla yumurtlayabilir misiniz?

yumurtlama döneminde kaç yumurta oluşur
yumurtlama döneminde kaç yumurta oluşur

Evet. Bazı insanlar bir döngüde birden fazla yumurtlayabilir.

2003 yılında yapılan bir çalışma, bazılarının belirli bir adet döngüsünde iki veya üç kez yumurtlama potansiyeline sahip olabileceğini öne sürdü. Bir araştırmacı, kadınların yüzde 10’unun aslında bir ayda iki yumurta ürettiğini söyledi.

Diğer insanlar bir yumurtlama sırasında doğal olarak veya üreme yardımının bir parçası olarak birden fazla yumurta bırakabilir. Her iki yumurta da döllenirse, bu durum çoğul gebelik ikizler gibi kardeşlerin çoğalmasına neden olabilir. Dilersebiz bir önceki yazımız olan İkizlere Hamile Olma Şansınızı Artıran 7 Yiyecek göz atabilirsiniz.

7. Hamile kalabileceğiniz tek zaman yumurtlama mı?

Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı
Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı

Hayır. Yumurta ancak serbest bırakıldıktan sonraki 12 ila 24 saat içinde döllenebilirken, sperm üreme yolunda ideal koşullarda 5 güne kadar yaşayabilir. Yani yumurtlamaya giden günlerde ya da yumurtlamanın olduğu gün seks yaparsanız hamile kalabilirsiniz. Kolay Ve Hızlı Hamile Kalma Yolları yazımıza göz atabilirsiniz.

8. “Doğurganlık penceresi” nedir?

Doğurganlık penceresi
Doğurganlık penceresi

Bir kadının adet döngüsünde hamileliğin mümkün olduğu günler olan ‘doğurganlık döneminden’ bahsediyoruz. Doğurganlık penceresi, kadınlar arasında değişen adet döngüsünün uzunluğuna bağlıdır.

Sperm, seks yaptıktan sonra fallop tüplerinde birkaç gün bekleyebilir ve nihayet serbest bırakıldığında yumurtayı döllemeye hazır olabilir. Yumurta, fallop tüplerine girdiğinde, artık döllenemeden önce yaklaşık 24 saat yaşar ve böylece doğurganlık penceresi sona erer.

Şansı nedir? Yumurtlama zamanına mümkün olduğu kadar yakın seks yapmak hamilelik şansını artırır. Bir kadın yumurtlamadan altı gün veya daha fazla süre önce seks yaparsa hamile kalma şansı neredeyse sıfırdır. Yumurtlamadan beş gün önce seks yaparsa, hamilelik olasılığı yaklaşık yüzde 10’dur. Yumurtlama gününde veya önceki iki gün seks yaparsa hamile kalma şansı yüzde 30 civarındadır. Bunlar ortalama rakamlardır ve bir kadının yaşına bağlıdır.

9. Yumurtlama takibi

ovulasyon testi
ovulasyon testi

Yumurtlamayı doğrulamanın en doğru yolu doktor muayenehanesinde bir ultrason veya hormonal kan testleri olmakla birlikte, evde yumurtlamayı izlemenin birçok yolu vardır.

yumurtlama takibi
yumurtlama takibi
  • Bazal vücut ısısı (BBT) grafiği. Bu, değişimlerini kaydetmek için döngünüz boyunca her sabah bir bazal termometre ile ateşinizi ölçmeyi içerir . Yumurtlama, sıcaklığınız taban çizginizden üç gün boyunca yüksek kaldıktan sonra doğrulanır .
  • Ovülasyon belirleyici kitler. Bunlar genellikle köşe eczanenizde reçetesiz olarak bulunur. İdrarınızda LH varlığını tespit ederler. Sonuç çizgisi kontrolden daha koyu veya koyu olduktan sonraki birkaç gün içinde yumurtlama olabilir .
  • Doğurganlık monitörleri. Bunlar Ovülasyon belirleyici kitler de mevcuttur. Daha pahalı bir seçenektir, bazı ürünler yaklaşık 700 – 900 TL ‘dan gelir. Doğurganlık döneminizin altı gününü belirlemenize yardımcı olmak için östrojen ve LH olmak üzere iki hormonu izlerler.

10. Gebe kalmaya çalışıyorsanız ne sıklıkla seks yapmalısınız?

Yumurtlama (Ovulasyon) Nedir? Adet Döngünüz Hakkında Bilmeniz Gereken 16 Şey | 5

Hamileliğe ulaşmak için doğurganlık döneminizde yalnızca bir kez seks yapmanız gerekir. Aktif olarak gebe kalmaya çalışan çiftler, doğurganlık penceresi boyunca her gün seks yaparak şanslarını artırabilirler .

En iyi zaman hamile kalmak için yumurtlama ve yumurtlama kendisinin güne kadar lider iki gün sonra.

11. Ya hamile kalmaya çalışmıyorsanız?

yumurtlama dönemi hamileliği engeller mi
yumurtlama dönemi hamileliği engeller mi

Hamileliği önlemek istiyorsanız, doğurganlık döneminizde gebeliği önleyici haplar (Kombine Oral Kontraseptifler) kullanmak önemlidir. Prezervatif gibi bariyer yöntemleri korumasız olmaktan daha iyi olsa da, daha etkili bir yöntem kullanırken daha büyük bir gönül rahatlığı yaşayabilirsiniz.

Doktorunuz veya sağlık ocakları, seçenekleriniz konusunda size yol gösterebilir ve en iyi yaklaşımı bulmanıza yardımcı olabilir. Hamile Kalmayı Engelleyen Doğal Yöntemler göz atabilirsiniz.

12. Yumurta döllenirse ne olur?

Yumurtlama (Ovulasyon) Nedir? Adet Döngünüz Hakkında Bilmeniz Gereken 16 Şey | 6

Yumurta döllenirse, 100 hücreli bir blastosist olana kadar iki hücreye, sonra dörde vb. Bölünme sürecine başlar. Blastosist, gebeliğin gerçekleşmesi için rahim içine başarılı bir şekilde yerleştirilmelidir.

Bir kez bağlandıktan sonra, östrojen ve progesteron hormonları rahim zarının kalınlaşmasına yardımcı olur. Bu hormonlar ayrıca, embriyonun bir fetüse dönüşmesine devam edebilmesi için beyne astarın dökülmemesi için sinyaller gönderir.

13. Yumurta döllenmezse ne olur?

Yumurta, belirli bir adet döngüsünde sperm tarafından döllenmezse, yumurta parçalanır. Hormonlar, vücuda iki ila yedi gün süren bir adet döneminde uterus zarını dökmesi için sinyal verir.

14. Ya düzenli olarak yumurtlamıyorsanız?

Yumurtlama Bozuklukları
Yumurtlama Bozuklukları

Yumurtlamayı bir aydan diğerine takip ederseniz, ya düzenli olarak yumurtlamadığınızı ya da bazı durumlarda hiç yumurtlamadığınızı fark edebilirsiniz. Bu, bir doktorla konuşmak için bir sebeptir.

Stres veya diyet gibi şeyler yumurtlamanın tam gününü aydan aya etkileyebilse de, polikistik yumurtalık sendromu (PCOS) veya amenore gibi yumurtlamayı düzensiz hale getirebilecek veya tamamen durdurabilecek tıbbi durumlar da vardır .

Bu koşullar, aşırı tüylenme, akne ve hatta kısırlık gibi hormonal dengesizliklerle ilgili diğer semptomlara neden olabilir.

15. Bir sağlık uzmanıyla konuşun

Yakın gelecekte hamile kalmak istiyorsanız, bir doktor veya sağlık hizmeti veren hastanelerle ön görüş randevusu almayı düşünün.

Ovulasyon ve takip ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruları yanıtlayabilir ve şansınızı artırmak için cinsel ilişkiye nasıl zaman ayıracağınız konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler.

Sağlık kurumları ayrıca düzensiz yumurtlamaya veya diğer olağandışı semptomlara neden olabilecek herhangi bir durumu belirleyebilir.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer? Doktora Gitmelimiyim?

$
0
0
hamilelikte göğüs ağrısının nedenleri

Hamilelikte göğüs ağrısı çekiyorsun, endişeleniyorsun, bu başka bir normal hamilelik semptomu mu yoksa daha fazlası mı? Hamilelik sırasında göğüs ağrısı endişe verici olabilir, ancak çok da nadir değildir. Bunun birçok nedeni olabilir ve çoğu zaman kalbinizle hiçbir ilgisi yoktur.

Ancak nadir durumlarda, hamileyken göğüs ağrısı ciddi bir sağlık sorunuyla bağlantılı olabilir. İşte hamilelik sırasında göğüs ağrısı ve ne zaman bir doktora görünmeniz gerektiği hakkında bilmeniz gerekenler.

hamilelikte göğüs ağrısı
hamilelikte göğüs ağrısı

Hamilelikte göğüs ağrısına eşlik edebilecek semptomlar

Özellikle hamileliğiniz ilerledikçe, vücudunuzdaki tüm değişiklikler ve kaymalar kalp atış hızınızı normalden daha yüksek olacak şekilde artırabilir. Büyüyen bebeğiniz ayrıca midenizi ve ciğerlerinizi de itebilir.

Bu (tamamen normal) nedenden ötürü, göğüs ağrınızın yanı sıra:

  • nefes darlığı
  • uyurken veya yatarken nefes almada zorluk ( daha fazla rahatlık için bu hamilelik yastıklarını deneyin )
  • kalp çarpıntısı
  • hızlı kalp atış hızı
  • düşük kan basıncı
  • yorgunluk
hamilelikte göğüs ağrısının nedenleri
hamilelikte göğüs ağrısının nedenleri

Hamileliğin Erken Döneminde Göğüs Ağrısının Nedenleri

Kaygı

Yeni bir hamileliğin heyecanı, fiziksel değişiklikler göstermeye ve yaşamaya yeni başlıyorsanız veya önceki hamileliğinizde düşükten sonraki ilk hamileliğinizse, hızla endişe ve strese dönüşebilir.

Kendinizi stresli veya endişeli hissediyor olabilirsiniz, hatta panik atak geçiriyor olabilirsiniz. Bu, hamileliğiniz sırasında herhangi bir zamanda olabilir, ancak özellikle yeni (zorlu) bir sevinç demeti fikrine hala alışmaya başladığınızda veya bebeğinizin sağlığı için endişelendiğinizde. Tüm bu hisler size göğüs ağrısı gibi fiziksel belirtiler verebilir.

Şunlara da sahip olabilirsiniz:

  • göğüste sıkışma
  • baş dönmesi
  • gerginlik duyguları
  • hızlı nefes alma
  • Konsantrasyon zorluğu

Sabah rahatsızlığı

hamilelikte göğüs ağrısı neden olur
hamilelikte göğüs ağrısı neden olur

Bazen hamile olduğunuzun ilk belirtileri mide bulantısı ve kusmadır. Sabah bulantısı günün herhangi bir saatinde (ve bazen gece) olabilir. Hamile kaldığınızda vücudunuzun üretmeye başladığı yükselen hormonlardan kaynaklanır.

Tüm mide bulantısı ve kusma bazen geçici kilo kaybına ve hatta dehidrasyona neden olabilir.

Gebelikte ciddi sabah bulantıları göğüs ağrısına neden olabilir. Asidik kusmuk boğazınızı tekrar tekrar tahriş ettiğinde göğüs ağrısı hissedebilirsiniz. Sürekli öğürme, mide ve göğüs kaslarınızı da yorarak kas ağrısına neden olabilir. Hamilelikte Bulantı Ve Kusma Nasıl Geçer? yazımıza göz atabilirsiniz.

Hamilelikte astım

Hamilelikte astım rahatsızlığınız var ise daha kötü alabilirsiniz. Bu size alışık olduğunuzdan daha şiddetli astım semptomları verebilir ve hamilelik sırasında göğüste sıkışma, nefes darlığı ve göğüs ağrısına yol açabilir.

Hamilelik sırasında akciğer enfeksiyonları, soğuk algınlığı, şiddetli alerjiler veya zatürre de göğüs ağrısına neden olabilir. Akciğer sorunlarından kaynaklanan göğüs ağrısı, ilk üç aylık dönem de dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.

Önemli: Hamilelik sırasında ateşle sonuçlanan yeni hastalıklar veya grip benzeri semptomlar geliştirirseniz derhal doktorunuza bildirin.

Göğüste ağrılı yanma hissi

Asit reflü, kalbiniz yanıyormuş gibi hissettiren göğüs ağrısına neden olabilir. Hamilelik sırasında göğüs ağrısının bu çok yaygın nedeninin kalbinizle hiçbir ilgisi yoktur. Mide ekşimesi ağrısı tipik olarak göğsünüzün ortasına yakın bir yerde olur. Ağrı boğazınıza kadar gidebilir.

Hamilelikte mide ekşimesi nedeniyle ortaya çıkan göğüs ağrısı, mideden gelen asidin ağızdan mideye giden boru olan yemek borusuna sıçraması nedeniyle oluşur.

Hamilelik sırasında daha yüksek progesteron hormonu seviyeleri sorumlu olabilir. Bu hormon, normalde midenin üst kısmındaki açıklığı kapatan yuvarlak sfinkter kaslarını gevşetir. Bu sızıntı ve ayrıca bebeğiniz büyüdükçe midede oluşan ekstra dürtü, hamilelik sırasında mide ekşimesine ve göğüs ağrısına neden olur.

Mide ekşimesi ikinci ve üçüncü trimesterde daha yaygın olsa da, bazı kadınlarda da ilk trimesterde görülür. Mide Yanması, Ekşimesi Nasıl Geçer? Tıklayın !

Hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlik

Şişkinliğe, kokulara ve kimsenin duymamasını umduğunuz seslere neden olabilir. Gaz ayrıca hamilelik sırasında göğüs ağrısına da neden olabilir. Buna bazen hazımsızlık denir. Hazımsızlık, midenizin üst kısmına gaz sıkıştığında ortaya çıkar. Gazlıysanız, göğsünüzün alt veya üst kısmında sizi endişelendirecek kadar kalbinize yakın gebelikte göğüs ağrısı hissedebilirsiniz.

Büyüyen bebeğiniz midesini yukarı doğru iterken gazdan kaynaklanan hamilelikte göğüs ağrısı ikinci veya üçüncü trimesterde daha yaygındır. Ancak ilk üç aylık dönemde daha erken gerçekleşebilir.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Neden Olur? Diğer Sebepleri

Meme ağrısı

hamilelikte göğüs ağrısının nedenleri
hamilelikte göğüs ağrısının nedenleri

Hamilelik, vücudunuz bebeğinizi beslemeye hazırlanırken sizi daha şehvetli kılar. Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler, birkaç sütyen boyutuna çıkabileceğiniz anlamına gelir! Bu hamilelik sırasında göğüs ağrısına neden olabilir.

Büyüyen göğüslerden kaynaklanan göğüs ağrısı, genellikle üçüncü trimesterde en kötüsüdür, ancak ilk trimesterden itibaren göğüs ağrısı veya göğüs hassasiyeti yaşayabilirsiniz.

Kaburga ağrısı

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer? Doktora Gitmelimiyim? | 2

Hamilelik sırasında vücudunuzun mucizevi değişikliklere uğradığını biliyorsunuz, ancak kemiklerinizin bile hareket ettiğini biliyor muydunuz?

Çiçek açan karnınızla birlikte göğüs kafesi de hamilelik sırasında genişler. Bu çoğunlukla üçüncü trimesterde olur, ancak ikinci trimester kadar erken de olabilir. Bu, kaburgaları göğüs kemiğine bağlayan lastiksi kıkırdağın gerilmesini sağlayarak ağrıya ve hassasiyete yol açabilir.

Kaburga ağrısı veya kostokondrit, hamilelik sırasında göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca hamileliğinizin geç dönemlerinde derin nefes almayı ağrılı hale getirebilir.

Akciğer kan pıhtısı

Akciğerlerdeki kan pıhtısı veya pulmoner emboli (PE), göğüs ağrısının nadir bir nedenidir. Ama bu ciddi. Bu yaşamı tehdit eden durum, bir kan pıhtısı akciğerlerde tıkanmaya neden olduğunda ortaya çıkar.

Hamilelik sırasında fazla kilonuz veya obeziteniz varsa ve sizi pıhtılaşmaya yatkın hale getiren faktör V Leiden gibi bir kan pıhtısı veya genetik bozukluk geçmişiniz varsa daha yüksek risk altındasınız. Hamile kadınlar, doğum sırasında veya sonrasında pulmoner emboli yaşayabilir. Çok nadir durumlarda, hamileliğin geç üçüncü trimesterde de ortaya çıkabilir.

Pulmoner emboli, aşağıdaki gibi semptomlara neden olur:

  • derin nefes alırken göğüs ağrısı
  • öksürürken ağrı
  • hızlı kalp atışı
  • bacak şişmesi

Önemli: Kan pıhtısı oluşabileceğinden şüpheleniyorsanız derhal bir doktora bildirin.

Ciddi kalp rahatsızlıkları

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde göğüs ağrısına neden olabilecek ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden durumlar da vardır. Bunlar peripartum kardiyomiyopati ve miyokard enfarktüsünü ( kalp krizi ) içerir.

Önemli: Bu koşullar olası olmasa da, göğüs ağrınız olup olmadığını doktorunuza bildirmeniz her zaman önemlidir, böylece bunlar ekarte edilebilir.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer? Evde Doğal Çözümler

Hamilelik sırasında göğüs ağrısının çoğu nedeni normaldir. Tıbbi tedaviye ihtiyacınız olmayacak. Göğüs ağrınızın nedenine bağlı olarak bazen evde tedavilerle yatıştırmaya yardımcı olabilirsiniz.

gebelikte göğüs ağrısının nedenleri
gebelikte göğüs ağrısının nedenleri

Hamileyken göğüs ağrısı için ipuçları şunları içerir:

  • Meditasyon yapmayı, rahatlatıcı müzik dinlemeyi ve endişeniz varsa bebeğinizi kucağınızda tutmayı hayal etmeyi deneyin.
  • Mide bulantısı ve kusmayı hafifletmek için birkaç, daha küçük öğünler yiyin.
  • Baharatlı yiyeceklerden kaçının.
  • Mide ekşimenizi daha da kötüleştirebilecek diğer yiyeceklerden kaçının.
  • İşlenmiş yiyecekler ve şekerli yiyecekler gibi sizi gaz yapan yiyecekleri yemekten kaçının.
  • Mide bulantısını yatıştırmaya yardımcı olması için zencefil çayı için.
  • Şişliği ve kas ağrısını hafifletmek için soğuk kompres kullanın.
  • Kas ve kaburga ağrısını hafifletmek için ılık kompres veya sıcak su torbası uygulayın.
  • Fazla kiloları desteklemek için uyuyun veya bir vücut yastığıyla uzanın.
  • Göğsünüzdeki ve ciğerlerinizdeki baskıyı azaltmaya yardımcı olmak için yan yatın.
  • Çok sıkı olmayan rahat sütyen seçin.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Geçmeyen, şiddetli göğüs ağrınız varsa veya dinlenirken veya yatarken bile meydana gelen başka semptomlarınız varsa hemen doktorunuza görünün. Bazı hamile kadınlar yüksek tansiyona ve kalbi etkileyebilecek diğer durumlara yakalanabilir.

gebelikte göğüs ağrısı tedavisi
gebelikte göğüs ağrısı tedavisi

Varsa acil tıbbi yardım alın:

  • şiddetli nefes darlığı veya nefes almada zorluk
  • bayılma
  • ani nefes darlığı
  • öksürürken kötüleşen göğüs ağrısı
  • kalp çarpıntısı
  • hızlı kalp atışı
  • aşırı bulantı ve kusma
  • baş ağrısı
  • bulanık görme
  • baş dönmesi
  • koyu renkli idrar veya normalden daha az işemek
  • bacak veya ayak bileği şişmesi
  • sadece bir tarafta bacak veya ayak bileği şişmesi
  • yüzün veya vücudunuzun herhangi bir yerinde şişlik
  • baldır kası ağrısı veya bacak ağrısı

Hamilelik sırasında göğüs ağrınız varsa ve varisli damarlar veya kan pıhtıları yaşadıysanız doktorunuza söyleyin . Ayrıca, annenizin veya yakın ailenizdeki herhangi birinin kalp hastalığı, felç, kan pıhtıları veya varis öyküsü olup olmadığını doktorunuza bildirin. Ailenizde ortaya çıkarsa, pulmoner emboli olma riskiniz daha yüksek olabilir.

hamilelikte gögüs agrısı ne zaman başlar
hamilelikte gögüs agrısı ne zaman başlar

Hamilelik sırasında göğüs ağrısı genellikle endişelenecek bir şey değildir. Göğüs ağrısının çoğu nedeninin kalbinizle hiçbir ilgisi yoktur. Stres, soğuk algınlığı, astım ve diğer yaygın durumlar hamileyken göğüs ağrısına neden olabilir. Yeni bebeğinizin artan ağırlığı, değişen vücut ve değişen organlar da göğüs ağrısına neden olabilir. Nadir durumlarda, göğüs ağrısı ve diğer semptomlar daha ciddi bir sağlık durumunun işareti olabilir. Şiddetli semptomlarınız varsa veya tam olarak doğru hissetmiyorsanız doktorunuza söyleyin.

Hamilelik sırasında göğüs ağrısı için tıbbi tedavi

Çoğu hamile kadının göğüs ağrısı için tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak hamilelik sırasında şiddetli göğüs ağrınız varsa veya altta yatan neden ortadan kalkmazsa veya ciddiyse doktorunuz tıbbi tedavi önerebilir.

Göğüs ağrısının altta yatan bir nedeni için ilaç veya tedavi, onu önlemeye yardımcı olabilir. Örneğin, doktorunuz göğüs ağrısını önlemeye yardımcı olmak için hamilelik sırasında astım ilacınızı değiştirebilir.

Ciddi sabah rahatsızlığınız varsa, doktorunuz mide bulantısı ve kusmayı kontrol etmeye yardımcı olmak için ilaç ve intravenöz sıvılar önerebilir.

Sıkıştırma çorapları giymek ve sık sık yürümek, bacaklarınızda ve vücudun başka herhangi bir yerinde kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca bebeğinizi doğurduktan sonra kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olmak için heparin adı verilen kan inceltici bir ilaç da reçete edebilir.

Kan basıncı sorunlarınız varsa, ilaca veya yalnızca doktorunuzun reçete edebileceği bir ilaç ayarlamasına ihtiyacınız olabilir.


Miyomlar ve Kısırlık Arasında Bir Bağlantı Var mı?

$
0
0
Miyomlar ve Kısırlık

Yakın zamanda bir rahim fibroid (miyom) teşhisi aldıysanız, bu durumun gelecekteki hamilelikleri önleyebileceğinden endişeleniyor olabilirsiniz. Miyomlu birçok kadının başarılı bir şekilde gebe kaldığını ve sağlıklı hamilelikler geçirdiğini anlamak önemlidir. Bununla birlikte, rahim fibroidlerinin bazen doğurganlığınızı etkileyebileceği doğrudur. Neyse ki, doğru miyom tedavisi rahminizin sağlığını ve işlevini korumaya yardımcı olabilir. Miyomlar ve kısırlık arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Miyomlar ve Kısırlık

Rahim fibroidleri genellikle rahim içinde veya çevresinde gelişen iyi huylu büyümelerdir. Miyomlar, rahim içindeki endometriyal astar boyunca veya rahim kaslarında oluşabilir. Bazı durumlarda, miyomlar rahmin dışı boyunca da büyüyebilir. Karın veya pelvik boşluğa bile çıkabilirler. Miyomlar bağımsız olarak veya gruplar halinde büyüyebilir ve boyut veya şekil bakımından değişiklik gösterebilir.

miyom kısırlık infertilite
miyom kısırlık infertilite

Miyomlu birçok kadın hamileliklerini gebe bırakabilir ve dönemine kadar sürdürebilir. Miyomunuz varsa, kısırlıktan veya hamilelikle ilgili komplikasyonlardan muzdarip olacağınız kesin değildir, ancak miyomların bazen bir kadının doğurganlığını etkilediğini anlayın. Miyomlu Hatunlar Kulübü göz atabilirsiniz.

Fibroid konumu, kısırlığın olup olmayacağını belirleyen şeydir. Türler şunları içerir:

  • Subserosal: Rahmin dış duvarında bulunur
  • İntramural: Rahim duvarının kas katmanlarında bulunur
  • Submukozal: Rahim boşluğunda bulunur

Miyomlar infertilite hastaların% 5-10’unda bulunur ve % 1-2.4’ünde infertilitenin tek nedeni olabilir. Myomlar, fallop tüplerini tıkayarak ve gamet taşınmasını bozarak kısırlığa neden olabilir.

Miyomlar Kısırlığa Nasıl Neden Olur?

Miyomlara bağlı kısırlık, miyomlarınızın nasıl ve nerede büyüdüğüne bağlıdır. Miyomu olan birçok kadın hamile kalırken, diğerleri zorluklarla karşılaşabilir. Örneğin, submukozal fibroidler olabilir implantasyon ve embriyo gelişimini bozan olabilir infertilite ya da gebelik yol komplikasyonlar.

miyomlar ve kısırlık
miyomlar ve kısırlık

Miyom tümörlerinin kısırlığa yol açabileceği diğer yollar şunlardır:

  • Serviksinizin şeklini değiştirmek, daha az spermin girmesine izin vermek
  • Sperm veya embriyonun hareketini engelleyen rahim şeklinin değiştirilmesi
  • Fallop tüplerinin bloke edilmesi
  • Rahim boşluğu zarının boyutunu etkilemek
  • Rahim boşluğuna kan akışını azaltmak, böylece embriyonun implante olmasına izin vermez

Miyomlar Doğurganlığı Nasıl Etkiler?

Bazı miyomlar fallop tüplerinizi tıkayabilir ve döllenmenin gerçekleşmesini önleyebilir. Gebe kalsa bile, rahmin boş alanında büyüyen submukozal miyomlar da döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yapışmasını engelleyebilir.

miyomlar ve kısırlık
miyomlar ve kısırlık

Bazı miyomlar rahminizin şeklini bozabilir. Hamile kalırsanız, bebek anormal bir pozisyona zorlanabilir. Bu bazen plasental abruption veya erken doğumu tetikleyebilir.

Miyom teşhisi konduysanız ve gelecekte hamile kalmayı planlıyorsanız, seçeneklerinizi doğum uzmanı-jinekoloğunuz ile görüşmeniz önemlidir. Miyomlar sağlıklı bir hamilelik yaşamanızı engellemez, ancak hamile kalmaya çalışmadan önce tedavi görmeniz gerekebilir. Hamileliğiniz sırasında ve sonrasında da ekstra bakıma ihtiyacınız olabilir. Miyom teşhisi konduktan sonra hamile kalırsanız ne bekleyeceğinizi size bildirebilir.

Miyomlar Cinsel Yaşamımı Etkiler mi?

Aile planlaması ile ilgili endişelerin yanı sıra, miyomlar ilişkiyi etkileyebilir . Miyomlu bazı kadınlar, pelvislerinde veya alt karınlarında önemli ağrı hissederler. Bu ağrı penetrasyon sırasında daha kötü olabilir. Miyomlu birçok kadının aktif ve zevkli cinsel yaşamları vardır, ancak miyomlar bazen seks yapmayı zorlaştırabilir. Miyom semptomlarınız yaşam kalitenizi etkiliyorsa, tedavi rahatsızlığınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Miyom Kısırlık Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

Birçok farklı rahim fibroid tedavisi seçeneği mevcuttur. Uzun yıllar rahim fibroidleri için histerektomiler ilk basamak tedaviydi, ancak artık durum böyle değil. Histerektomiler hala bazen şiddetli miyom vakalarında kullanılmaktadır.

miyom kısırlık tedavisi
miyom kısırlık tedavisi

Gelecekte hamile kalmak istemeyen kadınlar için de iyi bir seçenek olabilir, ancak miyom tedavisi artık hastaların gelecekteki gebelikleri için tüm umutlarından vazgeçmesini gerektirmez. Artık çeşitli rahim koruyucu tedaviler var.

Miyomektomi

Miyomektomi, sağlıklı rahim dokusunu korurken, fibroidleri cerrahi olarak çıkarır. Bu prosedürün kapsamı, miyomlarınızın boyutuna ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı miyomektomiler açık abdominal cerrahiyi içerirken diğerleri daha az invazivdir. İyileşme süresi ve cerrahi riskler, ameliyatın kapsamına göre değişir.

Miyoliz

Miyoliz, minimal invaziv bir laparoskopik prosedürdür. Bu prosedür sırasında, doktorunuz fibroid dokusunu dondurmak ve yok etmek için bir elektrik akımı kullanır. Miyolizin doğurganlık üzerindeki uzun vadeli etkileri tam olarak incelenmemiştir. Gelecekteki hamilelikleri planlıyorsanız, bu prosedürün gebe kalma yeteneğinizi etkileyip etkilemeyeceğini kadın hastalıkları uzmanına veya radyoloğunuza sormalısınız.

Endometriyal Ablasyon

Endometriyal ablasyon, rahim zarını tahrip ederek miyomları veya anormal kanamayı tedavi eder. Bu tedavi kanama sorunlarının giderilmesinde oldukça etkilidir ancak genellikle kısırlığa neden olur. Nadir durumlarda endometriyal ablasyon sonrası gebelik oluşabilse de gebelik komplikasyonları riski yüksektir. Doktorunuz, endometriyal ablasyondan sonra gebeliği önlemek için sterilizasyon veya uzun süreli doğum kontrolü önerebilir.

Uterin fibroid embolizasyonu

Uterin fibroid embolizasyonu, açık ameliyattan kaçınmak ve rahmini korumak isteyen kadınlar için en iyi seçeneklerden biridir. Uterin fibroid embolizasyonu minimal invazivdir. Prosedür, miyomlara kan akışını engelleyerek miyomları küçültür.

Çoğu durumda, Uterin fibroid embolizasyonu geçiren kadınlar hala hamile kalabilir. Uterin fibroid embolizasyonu belirli hamilelik komplikasyonları riskinizi artırabilir, ancak birçok kadın Uterin fibroid embolizasyonu sonra başarılı bir hamilelik geçirir. Gelecekte hamile kalmayı umuyorsanız, bir doğum uzmanı bu prosedürle ilişkili olası riskleri gözden geçirmenize yardımcı olabilir.

Bir önceki makalemizde Miyom Tedavisinde Kullanılan İlaç İsimleri‘ne göz atabilirsiniz.

Hamilelikte Zatürre Olursa Ne Olur? Hamilelikte 9 Zatürre Belirtisi

$
0
0
hamilelikte zatürre

Hamilelikte zatürre ciddi bir hastalıktır ve tedavi edilmezse hem kadın hem de bebek için tehlikeli komplikasyonlara neden olabilir. Hamilelik sırasında zatürre şunlara neden olabilir: erken doğum, düşük doğum ağırlığı.

Zatürre (Pnömoni) nedir?

Pnömoni, ciddi bir akciğer enfeksiyonu türüdür. Genellikle enfeksiyon akciğerlere yayıldığında meydana gelen soğuk algınlığı veya grip komplikasyonudur. Hamilelik sırasında pnömoniye maternal pnömoni denir.

hamilelikte zatürre
hamilelikte zatürre

Zatürree, herkes için ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olarak kabul edilir. Bazı gruplar daha yüksek komplikasyon riski altındadır. Buna hamile kadınlar dahildir.

Maternal pnömoniden kaynaklanan komplikasyonları tedavi etmenin ve önlemenin en iyi yolu, bir hastalığın ilk belirtisinde doktorunuzu görmektir.

Hamilelikte Zatürre Belirtileri

Zatürre genellikle grip veya soğuk olarak başladığından, boğaz ağrısı, vücut ağrıları ve baş ağrısı gibi semptomlar yaşayabilirsiniz. Zatürre çok daha kötü semptomlara neden olur.

Hamilelikte Zatürre Belirtileri
Hamilelikte Zatürre Belirtileri

Hamilelikte 9 zatürre belirtisi şunları içerebilir:

  1. Nefes almada zorluk
  2. Titreme
  3. Göğüs ağrısı
  4. Kötüleşen bir öksürük
  5. Aşırı yorgunluk
  6. Ateş
  7. İştah kaybı
  8. Hızlı nefes alma
  9. Kusma

Maternal pnömoni semptomları genellikle üç aylık dönemler arasında farklılık göstermez. Ancak hamileliğinizin ilerleyen dönemlerinde semptomların daha fazla farkına varabilirsiniz. Bu, yaşadığınız diğer rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir.

Hamilelikte zatürre nedenleri

Hamilelik sizi zatürre geliştirme riskine sokar. Bu kısmen hamilelik sırasında doğal bağışıklık baskılanmasına atfedilir. Bunun nedeni, vücudunuzun büyüyen bebeğinizi desteklemek için daha çok çalışmasıdır. Hamilelikte gribe daha yatkın olabilir. Akciğer kapasiteniz de azalmış olabilir. Bu sizi zatürree gibi komplikasyonlara karşı daha duyarlı hale getirir.

gebelikte zatürre
gebelikte zatürre

Akciğerlere yayılan bir grip virüsü veya bakteriyel bir enfeksiyon zatürreye neden olur. Bakteriyel enfeksiyonlar en yaygın zatürre nedeni. Bu genellikle “toplum kaynaklı zatürre” olarak adlandırılır. Bakteriyel suçlular şunları içerir:

  • Haemophilus influenzae
  • Mycoplasma pneumoniae
  • Streptococcus pneumoniae

Aşağıdaki viral enfeksiyonlar ve komplikasyonlar da pnömoniye yol açabilir:

  • Solunum güçlüğü sendromu
  • Grip
  • Su çiçeği

Aşağıdaki durumlarda, hamilelik sırasında zatürreye yakalanma riskiniz yüksek olabilir:

  • Anemi
  • Astım
  • Kronik hastalık
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi
  • Sigara içmek

Gebelikte Zatürre Belirtileri Var İse Doktorunuzu Ne Zaman Aramalısınız?

Belirtiler yaşamaya başlar başlamaz doktorunuzu aramalısınız. Ne kadar uzun süre beklerseniz, komplikasyon riski o kadar yüksek olur.

Gebelike grip genellikle pnömoninin öncüsü olarak kabul edilir. Zatürre varsa, enfeksiyonun daha da kötüye gitmesini önlemek için hastaneye gitmen gerekebilir. Aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız acil tıbbi bakıma ihtiyacınız olabilir:

  • Karın ağrısı
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes almada zorluk
  • Yüksek ateş
  • 12 saat süren kusma
  • Baş dönmesi veya bayılma
  • Bilinç kaybı
  • Bebekte hareket eksikliği (en çok ikinci ve üçüncü trimesterde fark edilir)

Hamilelik Sırasında Zatürre Nasıl Teşhis Edilir?

Bir doktor size maternal pnömoni teşhisi verebilir. Doktorunuz şunları yapabilir:

  • Ciğerlerinizi dinler.
  • Akciğerlerinizin röntgenini çeker.
  • Semptomlarınızı ve sağlık geçmişinizi değerlendirir.
  • Balgam numunesi alır.

Hamilelikte Zatürre Nasıl Tedavi Edilir?

Viral pnömoni için yaygın tedavilerin de hamilelik sırasında kullanılmasının güvenli olduğu kabul edilir. Anti-viral ilaçlar, erken evrelerde pnömoniyi tedavi edebilir. Solunum tedavisi de kullanılabilir.

hamilelikte zatürre tedavisi
hamilelikte zatürre tedavisi

Bakteriyel pnömoniniz varsa, doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Antibiyotikler viral enfeksiyonları tedavi edemez.

Doktorunuz ayrıca ateşi ve ağrıyı azaltmak için reçetesiz satılan (OTC) ağrı kesiciler önerebilir. Bu, asetaminofen (Tylenol) içerebilir.

Uyumak ve bol sıvı içmek de iyileşmeniz için çok önemlidir. Önce doktorunuza sormadan yeni ilaç veya takviye almayın.

Hamilelikte Zatürre Olursa Ne Olur?

Şiddetli veya tedavi edilmemiş zatürre vakaları çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Vücuttaki oksijen seviyeleri düşebilir çünkü akciğerler vücuda gönderilecek kadar oksijen üretemez. Akciğerlerin etrafında sıvı biriktiğinde ampiyem adı verilen bir durum gelişebilir. Bazen enfeksiyon akciğerlerden vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Hamilelikte Zatürre Olursa Ne Olur
Hamilelikte Zatürre Olursa Ne Olur

Zatürre bebeklerde komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

  1. erken doğum
  2. düşük doğum ağırlığı
  3. düşük Solunum yetmezliği

Tedavi edilmediğinde maternal pnömoni ölümcül olabilir.

Hamilelik Sırasında Pnömoninin Görünümü Nedir?

Hastalığı erken tedavi ederek zatürre komplikasyonlarını önleyebilirsiniz. Hızlı tedavi gören kadınlar sağlıklı hamilelik ve bebek sahibi olmaya devam eder.

Bir artan risk hamile olmayanlara kıyasla pnömonili gebelerde ölüm oranı. Ancak son yıllarda bu riski düşüren birkaç faktör vardır:

  • Erken teşhisler
  • Yoğun bakım
  • Antimikrobiyal tedavi
  • Aşılar

Hamilelikte Zatürre Önleme Yöntemleri

hamilelikte pnömoni
hamilelikte pnömoni

Zatürreyi önlemenin en iyi yolu, gripten ve buna neden olabilecek diğer enfeksiyonlardan kaçınmaktır. Hamile olsanız da olmasanız da, hastalıkları önlemek için iyi hijyen şarttır. Hamile kadınlar özellikle şunlara dikkat etmelidir:

  • Sık sık el yıkama
  • Yeterli uyku almak
  • Sağlıklı beslenme
  • Düzenli egzersiz yapmak (bu aynı zamanda bağışıklık sisteminin kurulmasına da yardımcı olur)
  • Hasta olanlardan kaçınmak

Grip aşıları, hastalığa yakalanma riski taşıyan kişilere de önerilir. Bu risk faktörlerinden biri hamileliktir. Yaşlılar ve solunum yolu hastalıkları olanlar da bu kategoriye girer.

Aşının potansiyel faydaları hakkında doktorunuzla özellikle grip mevsiminde konuşun. Aşıyı istediğiniz zaman alabilmenize rağmen, Ekim ayı civarında grip mevsiminde daha erken yaptırmanız önerilir.

Grip aşısı, hamilelik sırasında gribe karşı korunmanıza yardımcı olabilir. Etkileri ayrıca bebeğinizi doğumdan sonra gripten korumaya yardımcı olabilir.

Soğuk algınlığı veya griple hastalanırsanız, belirtilerinize dikkat edin ve doktorunuzu arayın. Zatürreye karşı bir önlem olarak kontrole gitmeniz gerekebilir. Gebelikte zatürre aşısı yapılır mı diye merak ediyorsanız daha fazla bilgi için doktorunuzla iletişime geçin.

Kimsenin Size Anlatmadığı 11 Garip En Erken Gebelik Belirtileri

$
0
0
en erken gebelik belirtileri nelerdir

Hamile olup olmadığını merak ediyor musun? Emin olmanın tek yolu hamilelik testi yaptırmaktır. Ancak olasılığa işaret edebilecek en erken gebelik belirtileri vardır. İşte bakmanız gerekenler. Herkes hamileliğin klasik belirtilerini bilir. Adet gecikmesi, göğüslerin hassaslaşması, meme uçların hassasiyet ve yorgunluk hissi. Ancak hamile kadınlar da bu ilk belirtilerin ötesinde bir dizi semptom yaşarlar.

En Erken Gebelik Belirtileri

Aşağıda, gebeliğin en yaygın erken semptomlarından bazılarının açıklaması yer almaktadır . Bu semptomların hamile olmanın yanı sıra başka şeylerden de kaynaklanabileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle, bu semptomlardan bazılarını fark etmeniz, mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez. Emin olmanın tek yolu hamilelik testi yapmaktır.

Her kadın farklıdır. Hamilelik deneyimleri de öyle. Her kadın bir hamilelikten diğerine aynı semptomlara veya hatta aynı semptomlara sahip değildir.

İşte size kimsenin söylemediği 10 garip en erken gebelik belirtisinin bir listesi.

Vajinal Akıntı

en erken hamilelik belirtisi
en erken hamilelik belirtisi

Birçok kadın vajinal akıntı yaşarken, genellikle hamilelik ile ilişkili değildir. Ancak çoğu hamile kadın, ilk trimesterde ve hamilelikleri boyunca yapışkan, beyaz veya soluk sarı mukus salgılar.

Artan hormonlar ve vajinal kan akımı akıntıya neden olur. Gebelikte rahim ağzınız ve vajina duvarlarınız yumuşadığından enfeksiyonları önlemek için artar. Aşağıdaki durumlar başlarsa doktorunuzu ziyaret edin:

  • koku
  • yanma hissi
  • kaşıntı

Bunlar bir enfeksiyon belirtisi olabilir.

Vücudun Isınması Artacak

en erken gebelik belirtisi
en erken gebelik belirtisi

Yumurtlamadan sonra sabah ilk uyandığınızda, vücut ısınız biraz yükselir. Bir sonraki adet dönemine kadar bu şekilde kalır. Ancak bazal vücut ısısı olarak bilinen bu sıcaklık iki haftadan fazla yüksek kalırsa hamile olabilirsiniz.

Baş Ağrısı Ve Kramplar

erken gebelik belirtileri
erken gebelik belirtileri

Hamilelik sırasında hormonal ve kan hacmi değişiklikleri baş ağrısına neden olabilir. Bazı kadınlar ayrıca karnın her iki tarafında adet benzeri kramplar yaşar. Ve çoğu kadın tuvalete sık sık gider. Bunun nedeni büyüyen rahminizin mesanenize baskı yapmasıdır.

Oda Dönüyormuş Gibi Hissetmek

hamilemiyim
hamilemiyim

Hamile kadınların ilk trimesterde baş dönmesi hissetmesi nadir değildir. Hamilelik kan basıncının düşmesine ve kan damarlarının genişlemesine neden olur. Ancak belirtilerinize çok dikkat edin. Vajinal kanama ve şiddetli karın ağrısı ile birlikte şiddetli baş dönmesi ektopik bir gebeliğin işareti olabilir. Dış gebelikte döllenmiş yumurta rahim dışına yerleşir. Hayati tehlike oluşturan komplikasyonlardan kaçınmak için hemen bir doktora görünmelisiniz.

Kabızlık

en erken gebelik belirtisi
en erken gebelik belirtisi

Gazı geçirmek ya da tuvalete gitmek istiyormuş gibi şişkin hissedebilirsiniz. Bunun nedeni, hamileliğin hormonal değişikliklerinin doğum öncesi vitaminler gibi kabızlığa yol açabilmesidir. Hamilelik sırasında sindirim sisteminiz yavaşlar. Bu, besinleri kan dolaşımınıza emmek ve küçüğünüze ulaşmak için yeterli ekstra zaman sağlar. Diyetinize daha fazla lif ekleyin, bol miktarda sıvı için ve düzenli olarak egzersiz yapın. Gerekirse, hamilelik için güvenli bir dışkı yumuşatıcı eklemek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Lekelenme Yaşayabilirsiniz

en erken gebelik belirtileri
en erken gebelik belirtileri

Hamile kadınların yüzde 25 ile 40 oranında erken gebelik belirtisi olarak hafif kanama veya lekenme görülebilir. Hafif kanama, döllenmiş yumurta rahim zarına yapıştığı zaman meydana gelebilir.

Gebe kaldıktan yaklaşık iki hafta sonra yaygındır. Bu implantasyon kanaması olarak da bilinir. Kanama ayrıca servikal tahriş, ektopik gebelik veya düşük yapma tehdidinden de kaynaklanabilir. Hafif kanamanız ağırlaşırsa veya şiddetli kramplar, sırt ağrısı veya bıçaklanma ağrıları eşlik ederse hemen doktorunuza başvurunuz.

Grip, Soğuk Alğınlığı Yaşayabilirsiniz

en erken gebelik belirtileri nelerdir
en erken gebelik belirtileri nelerdir

Hamilelik bağışıklığınızı azaltır. Bu, öksürük, soğuk algınlığı ve gribe daha yatkın olduğunuz anlamına gelir. Hamile kadınların hamileliğin erken dönemlerinde soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomlar yaşaması nadir değildir. Tıkalı bir burun genellikle hamileliğin erken bir belirtisidir. Östrojen seviyelerinde bir artış, sinüs geçişlerinin şişmesine ve daha fazla mukoza üretmesine neden olabilir. Hamilelik için güvenli tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşun. Hamile kadınlar, gripten kaynaklanan ciddi hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Bu, bebeğiniz için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Diş eti kanaması veya burun kanaması

en erken gebelik belirtileri nelerdir
en erken gebelik belirtileri nelerdir

Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler, diş etlerinizi plağa karşı daha savunmasız hale getirerek, iltihaplanma ve kanamaya yol açabilir, bu da hamilelik dişeti iltihabı veya diş eti hastalığı olarak bilinir. Hormonlardaki artış nedeniyle, diş etlerinin fırçalandığında veya diş ipi ile kullanıldığında iltihaplanma ve kanama olasılığı daha yüksektir. Burundaki kan damarları da hamilelik sırasında genişleyerek burun kanaması riskini artırabilir.

Bu konular ilginizi çekebilir;

Hamilelikte Emniyet Kemeri Kullanımı

$
0
0

Hayatınızın en heyecanlı günlerini yaşadığınız bu gğünlerde araç kullanırken yada seyahat ederken dikkat etmeniz gereken hamilelikte emniyet kemeri kullanımı. Hamilelikte emniyet kemeri kullanımı zararlı mıdır?

Hamilelikte Emniyet Kemeri Kullanımı

Hamilelik döneminde emniyet kemeri kullanımı sizin için iki kat daha fazla önem sarf ediyor. Hem kendi güvenliğiniz için hamilelik döneminde emniyet kemeri kullanımı atlamamanız gerekiyor. Gebeliğin ilerleyen zamanlarında karnınızdaki şişlik arttıkça bu konuda zorlanabilirsiniz.

Hamilelikte Emniyet Kemeri Kullanımı | 2

Karnınızın büyümesi araçla yolculuk yaparken konforunuzu mutlaka etkileyecektir. Eğer şiş karnınıza basınç hissettiğiniz için bebeğin güvenliği açısından sorun oluşturduğunu hissedebilirsiniz. İsterseniz karın bölgenize basınç uygulamaması için çok sert olmayan bir bezi karın bölgenizin üzerine koyup o şekilde emniyet kemerini kullanabilirsiniz. Anne adaylarına özel olarak yapılan emniyet kemerinin alt bölümü pelvis bölgesindeki basıncı azaltarak daha rahat bir seyahat imkanı sunar.

Hamilelikte emniyet kemeri kullanımını hem sizin hemde bebeğinizin sağlığı ve güvenliği açısından ihmal etmeyin.

Hamilelik döneminde emniyet kemeri kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Hamilelik dönemi, anne adayları için oldukça hassas bir süreçtir. Bu süreçte, anne adayları ve bebeğin sağlığı için güvenliğe dikkat etmek oldukça önemlidir. Trafik kazalarında, emniyet kemeri kullanımı hayat kurtarıcı olabilir. Ancak, hamilelik döneminde emniyet kemeri kullanımı konusunda belirli konulara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Emniyet kemeri kullanımı, hamileliğin başından itibaren her zaman önerilmektedir. Emniyet kemeri kullanımı, hem sürücü hem de hamile olan yolcu için zorunludur. Bu sayede, olası bir kazada hem anne adayının hem de bebeğin güvenliği sağlanabilir.

  1. Emniyet kemerinin doğru kullanımı

Hamilelik döneminde emniyet kemerinin doğru kullanımı oldukça önemlidir. Emniyet kemerinin, anne adayının belinin altından geçmesi ve göğüs bölgesinin ortasından geçmesi gerekmektedir. Emniyet kemerinin, karın bölgesinin üzerinden geçmesi, anne adayı ve bebeğin sağlığı için zararlı olabilir.

  1. Ayarlanabilir emniyet kemerleri kullanın

Hamilelik döneminde emniyet kemeri kullanırken, ayarlanabilir emniyet kemeri kullanmak oldukça önemlidir. Ayarlanabilir emniyet kemerleri, anne adayının büyüyen karnına uyum sağlayacak şekilde ayarlanabilir.

  1. Oturma pozisyonu

Sürücü koltuğunda veya yolcu koltuğunda otururken, oturma pozisyonuna dikkat edilmelidir. Anne adayı, dik bir pozisyonda oturmalı ve bel desteği almaya özen göstermelidir. Bu sayede, sırt ağrısı ve rahatsızlık hissi azaltılabilir.

  1. Hava yastığı

Emniyet kemerleri ile birlikte hava yastığı da oldukça önemlidir. Anne adayı, hava yastığının yüzüne doğru açılmaması için, koltuk ayarını arka konuma getirebilir.

  1. Riskli durumlarda araba kullanmaktan kaçının

Hamilelik döneminde, uzun yolculuklardan kaçınılmalıdır. Ayrıca, kötü hava koşullarında veya trafik yoğunluğunun yüksek olduğu durumlarda araba kullanmaktan kaçınmak gerekir.

Sonuç olarak, hamilelik döneminde emniyet kemeri kullanımı oldukça önemlidir. Anne adayı ve bebeğin sağlığı için güvenliği ön planda tutmak gerekmektedir. Emniyet kemeri kullanımında doğru teknikler ve ayarlanabilir emniyet kemerleri kullanmak, oturma pozisyonuna dikkat etmek, hava yastığı ve riskli durumlardan kaçınmak gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, hamilelik döneminde araba kullanmadan önce doktora danışmak da önemlidir. Bazı durumlarda, doktor, anne adayının araba kullanmasını önermeyebilir.

Hamilelik döneminde emniyet kemeri kullanımı, anne adayı ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Bu nedenle, anne adaylarının emniyet kemeri kullanımı konusunda bilinçli olmaları ve doğru teknikleri kullanmaları gerekmektedir. Bu sayede, olası bir trafik kazasında, anne adayı ve bebeğin güvenliği sağlanabilir ve zarar görme riski en aza indirilebilir.

Gebelikte Vajinal Varis Nedir? 6 Belirtisi ve Doğal, Tıbbi Tedavisi

$
0
0

Hamilelik sürecinde vajinal varis sorunuyla karşılaşanlar için Gebelikte Vajinal Varis Belirtileri ve Evde Doğal Tedavisi yazımızda detaylı bilgi ve öneriler bulabilirsiniz.

Gebelikte vajinal varis, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde sıkça karşılaşılan bir sorundur. Genişleyen rahim, vajina etrafındaki kan akışını arttırarak, damarların genişlemesine ve şişmesine neden olur. Bu durum kadınlarda ağrı, kaşıntı ve rahatsızlık hissi yaratabilir. Önlem almak için doğru beslenme, egzersiz ve düzenli dinlenme gibi önlemler alınabilir. Ancak, şiddetli vajinal varis durumlarında, doktorunuzla konuşarak uygun tedavi seçeneklerini araştırmak önemlidir. Gebelikte vajinal varis hakkında bilgilendirici içerikler için okumaya devam edin.

Gebelikte Vajinal Varis Nedir ve Neden Olur?

Gebelikte vajinal varis, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde sıkça görülen bir sorundur. Rahim büyüdükçe, vajina etrafındaki kan akışı da artar ve bu bölgedeki damarların genişlemesine ve şişmesine neden olabilir. Bu durumda, kadınlar genellikle ağrı, kaşıntı ve rahatsızlık hissi yaşarlar. Vajinal varisler genellikle kendiliğinden düzelirler, ancak bazı durumlarda tedavi gerekebilir.

Doğru beslenme, egzersiz ve düzenli dinlenme gibi önlemler, gebelikte vajinal varis riskini azaltabilir ve şikayetlerinizi hafifletebilir. Ancak, şiddetli vajinal varis durumlarında, doktorunuzla konuşarak uygun tedavi seçeneklerini araştırmak önemlidir.

Vajinal Varis Nedir?

Vajinal varis, vajina bölgesinde oluşan genişlemiş ve şişmiş damarlardır. Özellikle gebelik sırasında sıkça karşılaşılan bir sorundur. Rahim büyüdükçe, vajina bölgesindeki kan akışı artar ve damarlar genişler, bu da vajinal varis oluşumuna neden olur.

Belirtileri arasında vajina bölgesinde ağrı, kaşıntı, rahatsızlık ve şişme yer alır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında da ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Vajinal varis, genellikle kendiliğinden geçse de, bazı durumlarda tedavi gerektirebilir.

Vajinal varis tedavisi için öncelikle evde yapılabilecek basit önlemler uygulanabilir. Bunlar arasında düzenli egzersiz, doğru beslenme, yeterli uyku ve yatakta sağlıklı pozisyonlarda uyumak sayılabilir. Ayrıca, sıcak banyo ve kompres gibi tedavi yöntemleri de ağrı ve rahatsızlık hissini azaltabilir.

Şiddetli vajinal varis durumlarında ise, doktor tarafından önerilen ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gerekli olabilir. Ancak, gebelik sırasında ilaç tedavisi kullanımı doktorun önerisiyle olmalıdır.

Sonuç olarak, vajinal varis sorunu her ne kadar rahatsızlık verici olsa da, evde uygulanabilecek basit önlemlerle kontrol altına alınabilir. Ancak, belirtiler şiddetliyse, mutlaka doktorunuza danışarak uygun tedavi seçeneklerini araştırmalısınız.

Gebelikte Vajinal Varis Neden Olur?

Hamilelik dönemi, bir kadının hayatındaki en özel ve mutlu zamanlardan biridir. Ancak, bu dönemde anne adayları bazı sorunlarla da karşılaşabilirler. Bunlardan biri de vajinal varis sorunudur. Gebelikte vajinal varis, neden olur ve nasıl tedavi edilir, gelin birlikte inceleyelim.

Gebelik dönemi, vücutta birçok fizyolojik değişikliğe neden olur. Bunların arasında hormonal değişiklikler, artan kan hacmi ve büyüyen rahim gibi faktörler yer alır. Bu değişiklikler, kan dolaşımını da etkiler. Gebelikte, vajina bölgesindeki kan akışı artar ve bu bölgedeki damarlar genişleyebilir. Bu durum da vajinal varis oluşumuna neden olabilir.

Vajinal varis, belirtileri arasında ağrı, kaşıntı, rahatsızlık ve şişme gibi unsurları barındıran bir sorundur. Bu belirtiler, gebelik döneminde artabilir ve hatta cinsel ilişki sırasında da ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Gebelikte vajinal varis, neden olur, önceki yazımızda incelemiştik. Peki, gebelikte vajinal varis risk faktörleri nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.

Gebelik dönemi, birçok fizyolojik değişikliğe neden olur. Bunların arasında hormonal değişiklikler, artan kan hacmi ve büyüyen rahim gibi faktörler yer alır. Bu değişiklikler, kan dolaşımını da etkiler. Gebelikte vajinal varis, bu değişikliklerin sonucu olarak ortaya çıkabilir. Ancak, bazı kadınlar diğerlerinden daha fazla risk altındadır.

Gebelikte vajinal varis risk faktörleri arasında aşağıdaki unsurlar yer alabilir:

  • Daha önce vajinal varis yaşamış olmak
  • Ailede vajinal varis öyküsü olması
  • Birden fazla gebelik geçirmiş olmak
  • Fazla kilolu olmak veya obeziteye yakın olmak
  • Uzun süre ayakta kalmak veya oturmak gibi durumlarda çalışıyor olmak

Gebelikte vajinal varis belirtileri arasında ağrı, kaşıntı, rahatsızlık ve şişme gibi unsurlar yer alır. Bu belirtiler, gebelik döneminde artabilir ve hatta cinsel ilişki sırasında da ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir.

Gebelikte vajinal varis tedavisi için birçok yöntem mevcuttur. Bunlar arasında düzenli egzersiz, doğru beslenme, yeterli uyku ve yatakta sağlıklı pozisyonları tercih etmek gibi basit önlemler yer alır. Ayrıca, ileri durumlarda tıbbi müdahaleler de gerekebilir. Gebelikte vajinal varis risk faktörlerini azaltmak, sorunun ortaya çıkmasını engelleyebilir ve anne adaylarının daha rahat bir gebelik geçirmelerini sağlayabilir.

Gebelikte Vajinal Varis Belirtileri

Gebelikte vajinal varis belirtileri arasında ağrı, yanma, kaşıntı ve rahatsızlık hissi yer alır. Ayrıca bölgede şişlik, morluk ve damar görünümü de gözlenebilir. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşıldığında doktora başvurmak önemlidir.

hamilelikte varis belirtileri

Gebelikte varis belirtileri: şişlik, ağrı, kaşıntı, morluklar ve kramp gibi semptomlarla kendini gösterebilir. İleri durumlarda ciddi riskler oluşabilir.

Vajinal varis, kadınların genital bölgesinde görülen bir tür varis rahatsızlığıdır. Genellikle gebelik döneminde ortaya çıkan bu durum, anne adayları için oldukça rahatsız edici olabilir. Vajinal varisin belirtileri arasında ağrı, yanma, kaşıntı ve rahatsızlık hissi yer alır. Bölgede şişlik, morluk ve damar görünümü de sıkça gözlenir. Bu belirtiler, genellikle ilerleyen gebelik döneminde daha şiddetli hale gelir. Gebelikte vajinal varis belirtileriyle karşılaşıldığında, doktorunuzla iletişime geçmeniz ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almanız önemlidir.

Vajinal varis belirtilerinin listesi:

  1. Ağrı: Vajinal varis rahatsızlığı, bölgede şiddetli ağrıya neden olabilir.
  2. Yanma: Genital bölgede yanma hissi, vajinal varis belirtileri arasındadır.
  3. Kaşıntı: Vajinal varis, kaşıntı ve tahrişe neden olabilir.
  4. Şişlik: Vajinal varis, bölgede şişme ve kabarıklığa neden olabilir.
  5. Morluk: Genital bölgede morarma veya mavimsi renk değişiklikleri görülebilir.
  6. Damar görünümü: Vajinal varis, genital bölgede belirgin ve şişmiş damarların görünümüne neden olabilir.

Bu belirtiler, genellikle ilerleyen gebelik döneminde daha şiddetli hale gelir. Gebelikte vajinal varis belirtileriyle karşılaşıldığında, doktorunuzla iletişime geçmeniz ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almanız önemlidir.

Gebelikte Vajinal Varis Önleme Yöntemleri

Gebelikte vajinal varis, anne adayları için oldukça rahatsız edici bir durumdur. Ancak, belirtilerini hafifletmek ve ilerlemesini engellemek için bazı önleme yöntemleri mevcuttur. İşte gebelikte vajinal varis önleme yöntemleri:

  1. Egzersiz: Yüzme veya yürüyüş gibi düşük etkili egzersizler, kan dolaşımını artırır ve vajinal varisin önlenmesine yardımcı olabilir.
  2. Beslenme: Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek, kan dolaşımını iyileştirebilirsiniz. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar ve su tüketmek önemlidir.
  3. Pozisyon: Oturarak veya ayakta durarak çok fazla zaman geçirmek, vajinal varis riskini artırabilir. Otururken veya ayakta dururken sık sık pozisyon değiştirin.
  4. Komprese Çorap: Varis çorapları, bacaklardaki kan dolaşımını artırarak vajinal varisin önlenmesine yardımcı olabilir.
  5. Ağırlık Kontrolü: Gebelik döneminde aşırı kilo almak, vajinal varis riskini artırabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir diyet ve egzersiz planına sadık kalmak önemlidir.
  6. Dinlenme: Bacaklarınızı dinlendirmek, kan dolaşımını artırır ve vajinal varis riskini azaltır.

Bu yöntemler, gebelikte vajinal varisin önlenmesine yardımcı olabilir. Ancak, belirtileriniz şiddetliyse veya tedaviye ihtiyaç duyuyorsanız, doktorunuza danışmalısınız.

Gebelikte Vajinal Varis Tedavisi

gebelikte vajinal varis tedavisi

Gebelikte vajinal varis tedavisi, semptomların şiddetine ve kişinin durumuna göre değişebilir. İlaçlar, doğal tedavi yöntemleri ve ameliyatlar gibi seçenekler mevcuttur.

Aşağıda gebelikte vajinal varis tıbbi tedavisi hakkında bilmeniz gerekenleri bulabilirsiniz:

  1. Varis Çorapları: Doktorunuzun önerdiği varis çorapları, vajinal varislerin neden olduğu rahatsızlığı hafifletmek için kullanılabilir. Bu çoraplar, kanın toplandığı bölgedeki basıncı azaltır ve ağrıyı hafifletir.
  2. Skleroterapi: Skleroterapi, küçük iğnelerle vajinal varislerin içine bir madde enjekte edilerek uygulanan bir tedavidir. Bu madde, varisin içindeki duvarları yapıştırarak kan akışını durdurur ve varisin kaybolmasına yardımcı olur.
  3. Lazer Tedavisi: Lazer tedavisi, varislerin neden olduğu rahatsızlığı hafifletmek için kullanılabilir. Lazer, varisin üzerine odaklanarak varisin içindeki damarları kapatarak kan akışını durdurur.
  4. Cerrahi: Cerrahi, diğer tedavilerin başarısız olduğu durumlarda uygulanır. Bu işlem, varislerin çıkarılması veya kapatılması yoluyla yapılır.

Doktorunuz, vajinal varislerinizin durumuna ve şiddetine göre size uygun bir tedavi yöntemi önerecektir. Herhangi bir tedavi yöntemine başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

Vajinal Varislerin Tedavisi Nasıl Yapılır? Tıklayın !

Gebelikte Vajinal Varis İçin Doğal Alternatif Tedavi Yöntemleri

Gebelik dönemi, bir kadının hayatındaki en önemli dönemlerden biridir. Ancak, hormonal değişimler ve artan kan hacmi, gebelikte birçok kadında vajinal varislerin oluşmasına neden olabilir. Vajinal varisler, genişlemiş ve sıçrayan venlerdir ve sıklıkla ağrı, kaşıntı, rahatsızlık ve hatta kanama gibi semptomlara neden olabilir. Ancak, doğal alternatif tedavi yöntemleri ile vajinal varislerin semptomları hafifletilebilir. İşte gebelikte vajinal varis için doğal alternatif tedavi yöntemleri:

  1. Elma Sirkesi

Elma sirkesi, vajinal varislerin tedavisi için doğal bir çözüm olarak bilinir. Elma sirkesi, anti-enflamatuar özellikleri sayesinde vajinal varislerin neden olduğu ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, elma sirkesi, kan akışını artırarak vajinal varislerin boyutunu da azaltabilir. Elma sirkesi, pamuklu bir bezle uygulanarak vajinal bölgeye uygulanabilir.

  1. At Kestanesi

At kestanesi, vajinal varislerin doğal tedavisi için kullanılan bir diğer bitkisel çözümdür. At kestanesi, vücuttaki damarların daralmasına yardımcı olan bir bileşik olan aescin içerir. Aescin, vajinal varislerin boyutunu azaltarak kan akışını düzenlemeye yardımcı olur. At kestanesi, bir krem ya da jel olarak uygulanarak vajinal bölgeye uygulanabilir.

  1. Hamamelis (Cadı Fındığı)

Hamamelis, vajinal varislerin tedavisinde kullanılan bir başka bitkisel çözümdür. Hamamelis, vajinal bölgedeki venleri daraltarak şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan tanenler içerir. Hamamelis, bir pamuklu bezle vajinal bölgeye uygulanabilir.

  1. Kompresyon Çorapları

Kompresyon çorapları, vajinal varislerin doğal tedavisinde kullanılan bir diğer seçenektir. Kompresyon çorapları, bacaklardaki kan akışını artırarak vajinal bölgedeki venleri destekler. Bu çorapların kullanımı, vajinal varislerin ağrısını azaltabilir ve genellikle gebelik sırasında önerilir.

  1. Egzersiz

Düzenli egzersiz yapmak, vajinal varislerin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, kan dolaşımını artırarak vajinal bölgedeki venlerin genişlemesini önleyebilir. Yürüyüş, yüzme veya yoga gibi düşük etkili egzersizler özellikle gebelik döneminde önerilir.

  1. Beslenme

Sağlıklı beslenme, vajinal varislerin doğal tedavisinde önemli bir rol oynar. Yeterli miktarda lif, meyve, sebze ve su tüketmek, kabızlık gibi vajinal varislerin semptomlarını kötüleştirebilecek diğer sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda, fazla kilolardan kurtulmak da vajinal varislerin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

  1. Rahat Giysiler

Dar ve sıkı kıyafetler, vajinal varislerin semptomlarını kötüleştirebilir. Bu nedenle, rahat ve bol giysiler giymek, vajinal bölgedeki kan akışını artırarak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, gebelikte vajinal varislerin semptomları ciddi bir rahatsızlık oluşturabilir. Ancak, doğal alternatif tedavi yöntemleri ile semptomları hafifletmek mümkündür. Elma sirkesi, at kestanesi, hamamelis, kompresyon çorapları, egzersiz, sağlıklı beslenme ve rahat giysiler gibi yöntemler, vajinal varislerin semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, herhangi bir tedavi yöntemini uygulamadan önce mutlaka bir doktora danışmak önemlidir.

Hamilelikte Vajinal Varis Tedavi Edilmediği Takdirde Oluşabilecek Riskler

Hamilelik döneminde vajinal varisler, sıklıkla görülen bir sorundur ve genellikle birçok semptomu beraberinde getirir. Ancak, bu semptomlar genellikle doğum sonrasında kendiliğinden iyileşir. Ancak, tedavi edilmediği takdirde vajinal varislerin ciddi sonuçları olabilir. Tedavi edilmediğinde, vajinal varisler kan pıhtılaşmasına, kanama ve enfeksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, bu durum bazen gebelik sırasında bebeğin gelişimine olumsuz etki yapabilir. Bu nedenle, semptomlar devam ederse bir doktora başvurmak ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak önemlidir. Doğal tedavi yöntemleri, ilaçlar ve ameliyatlar gibi çeşitli seçenekler mevcuttur. Tedavi edilirse, vajinal varislerin ciddi sonuçları önlenebilir ve gebelik dönemi daha rahat geçirilebilir.

Gebelik Vajinal Varis Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Ve Cevapları

Hamilelik dönemi bir kadının hayatındaki en özel dönemlerden biridir. Ancak, gebelik sırasında bazı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Vajinal varisler, gebelik sırasında en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Bu nedenle, bu yazıda, gebelik döneminde vajinal varisler hakkında sıkça sorulan soruları cevaplayacağız.

Gebelikte vajinal varis nedenleri nelerdir?

Hamilelikte vajinal varislerin nedenleri arasında artan hormon seviyeleri, genişleyen rahim ve artan kan akışı bulunur. Aynı zamanda, ailesel yatkınlık, fazla kilolu olmak, uzun süre oturmak veya ayakta kalmak gibi faktörler de vajinal varislerin oluşumuna neden olabilir.

Gebelikte vajinal varisler nasıl teşhis edilir?

Gebelikte vajinal varisler genellikle semptomlarla teşhis edilir. Bu semptomlar arasında ağrı, kaşıntı, yanma hissi ve vajina bölgesinde şişlik yer alır. Ayrıca, bir doktor fiziksel muayene sırasında vajina bölgesindeki venlerin genişlemesini de tespit edebilir.

Gebelikte vajinal varisler tedavi edilebilir mi?

Evet, gebelikte vajinal varisler tedavi edilebilir. Doğal tedavi yöntemleri, ilaçlar ve ameliyat gibi yöntemler kullanılabilir. Ancak, gebelik döneminde bazı ilaçlar ve ameliyatlar önerilmez. Bu nedenle, doğal tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

Gebelikte vajinal varislerden korunmak için neler yapılabilir?

Gebelikte vajinal varislerden korunmak için, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir. Bu yaşam tarzı, sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz, uygun giysiler ve dinlenme içerir. Ayrıca, ayaklarınızı yukarıda tutmak, ayakta uzun süre durmaktan kaçınmak ve vücudunuzdaki kan dolaşımını artırmak için sık sık yürümek veya egzersiz yapmak da faydalı olabilir.

Vajinal Varis İyileşir mi?

Vajinal varisler, genellikle gebelik döneminde ortaya çıkan bir sorundur. Bu durumda, vajina çevresindeki damarlar genişleyerek şişebilir ve ağrıya, kaşıntıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Ancak, doğum sonrasında bu semptomlar genellikle kendi kendine düzelir. Bazen vajinal varisler doğum sonrasında da devam edebilir. Bu nedenle, semptomlar devam ederse bir doktorla konuşmak önemlidir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, doğal tedavi yöntemleri ve ameliyatlar yer alır.

Gebelikte vajinal varisler doğum sırasında sorun yaratır mı?

Gebelikte vajinal varisler, doğum sırasında sorun yaratabilir. Vajinal varislerin ciddiyetine ve konumuna bağlı olarak, doğum sırasında kanama veya daha şiddetli ağrılar gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle, doğum öncesi bir doktorla konuşmak ve doğum planınızı onunla tartışmak önemlidir.

Gebelik sonrasında vajinal varisler düzelir mi?

Gebelik sonrasında vajinal varisler genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte, bazı durumlarda vajinal varisler doğum sonrasında da devam edebilir. Bu nedenle, semptomlar devam ederse bir doktorla konuşmak önemlidir.

Vajinal varisler, genellikle gebelik döneminde ortaya çıkar ve cinsel ilişki sırasında rahatsızlık hissi yaratabilir. Ancak, bu durum cinsel ilişkiye kesin bir engel teşkil etmez. Semptomlar genellikle tedavi edilirse azalır ve cinsel ilişki sırasında daha az rahatsızlık hissi oluşabilir. Bu nedenle, semptomlar devam ederse bir doktora başvurmak ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak önemlidir.

Sonuç olarak, gebelik dönemi bir kadının hayatındaki en özel dönemlerden biridir. Ancak, gebelik sırasında bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Vajinal varisler de gebelikte sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Ancak, doğal tedavi yöntemleri, ilaçlar ve ameliyatlar gibi çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Gebelikte vajinal varislerle ilgili herhangi bir endişeniz varsa, bir doktorla konuşmak önemlidir.

Viewing all 239 articles
Browse latest View live